Keune Haircosmetics Bloggers Event 2013

Keune Haircosmetics Bloggers Event 2013

ProgrammaGisterenmorgen zijn we vertrokken naar het hoofdkantoor van Keune in Soest voor het Keune Haircosmetics Bloggers Event 2013 waarvoor we waren uitgenodigd. Erg leuk dat we eens in een kijkje in de keuken konden nemen bij een hoogwaardig kappersmerk als Keune. We zijn hartelijk ontvangen en hebben een rondleiding gekregen in de fabriek en de opslagplaats. Daarnaast hebben we onze eigen stylinggel mogen maken, mochten we vragen stellen aan twee topkappers van Keune en werd er een (overheerlijke) lunch voor ons verzorgd. Wij hebben een super leuke en interessante dag gehad.

Over Keune

Keune is de grootste Nederlandse producent van haarverzorgingsproducten.
In 1922 is Keune haircosmetics opgericht door Jan Keune in Amsterdam. Ondertussen is Keune een grote speler op de markt, multinational en specialist in hoogwaardige professionele haarcosmetica voor de kappersbranche. Maar alles boven alles is Keune een familiebedrijf.

Weetje: Jan Keune is de uitvinder van permanente vloeistof.

Keune heeft een hoofdkantoor in Soest. Wat direct opviel was het chique, moderne en sfeervolle pand. Het sfeervol aspect komt ook door de zeer vriendelijke mensen waardoor je ontvangen wordt.
Naast kantoorruimtes vind je hier ook het laboratorium waar producten tot stand komen en getest, de fabriek van 20.000 m2 en een logistiek centrum van 10.000 m2.  Alles wordt ter plekke gedaan, van ontwikkeling tot het uiteindelijke product. Het vindt (bijna) allemaal plaats onder één dak.

Keune product lijnen

Keune heeft zes lijnen; de Colorlijn, de Forminglijn, Designlijn, Care Line, Blend en So Pure.

 • Colorlijn

Een veelzijdige kleurlijn met een perfecte grijsdekking. Ook is er de keuze voor een meer natuurlijk product: denk dan aan een verf zonder amonia. Dan kun je ook nog kiezen tussen een permanente of semi-permanente kleuring, Ja, ook voor de mannen heeft Keune een verfproduct!

 • Forminglijn

Dit is de lijn met omvormingsproducten. Dit zijn stylingsproducten voor het straighten of het krullen van het haar.haarlijnen Keuen

 • Designlijn

De welbekende zwarte lijn vol met stylingsproducten. Deze lijn onderscheidt zich niet alleen door de verpakking, maar ook door de hoogwaardige kwaliteit van de producten.

 • Care line

Deze verzorgingslijn is speciaal ontwikkeld voor de hoofdhuid die extra verzorging nodig heeft. Denk aan mensen die last hebben van vet haar, roos of haaruitval. De producten verbeteren de balans van je hoofdhuid  en daardoor ook de conditie van je haar.

 • Blend

Zoals Keune zelf zegt: ‘de hippe lijn voor de jongeren’. Je mixt, matcht en creëert zo jouw ideaal stylingsproduct.

 • So pure

De natuurlijke verzorgings- en stylingslijn, gemaakt van essentiële oliën en plantenextracten.

Rondleiding fabriek Keune

Tijdens het bloggersevent van Keune hebben we ook een rondleiding gekregen door de fabriek van Keune. Dit was super interessant om te zien hoe de producten tot stand komen en hoe zo´n fabriek eruit ziet. We gaan je proberen mee te nemen, zodat ook jij een beeld hiervan krijgt.

Kleding in fabriek KeuneLaboratorium

We begonnen de rondleiding bij het laboratorium, inclusief lange jas en haarnetje (hygiëne boven alles). In het laboratorium van Keune zijn ze continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten. Ze kunnen wel drie jaar bezig zijn met het ontwikkelen van een nieuwe haarverf, shampoo of stylingsproduct! Hier gaat namelijk een heel proces aan vooraf voordat het product aan alle eisen voldoet en wordt goedgekeurd. Elke vrijdag komen er modellen naar het lab toe, zodat de producten getest kunnen worden.

Van elke productie wordt er een klein potje met het product voor drie jaar bewaard. Zo kan er na bijvoorbeeld een klacht van de consument gekeken worden of het aan het product zelf ligt of aan de handeling van de consument.

Magazijn

Hierna zijn we verder gegaan naar het magazijn. Dit is een enorme opslag voor voornamelijk verpakkingsmateriaal voor de producten. De fabriek van Keune is zeer self supporting. Zo hebben ze door heel het gebouw rode buizen lopen voor de sprinkler installatie. Hiervoor is er een waterbassin geplaatst van maar liefs 400.000 liter. Ook schuimblussers en een dieselpomp ontbreken niet in het gebouw. We kunnen wel zeggen dat zij, indien nodig, in eerste instantie goed voor zichzelf en hun personeel kunnen zorgen.

Opslag

We gaan weer verder. Zodra de grondstoffen binnen worden gebracht worden deze in het lab getest. Goed betekent een groene sticker en slecht betekent terug met de leverancier. Keune maakt ook gebruik van een 24 uur brandwerende kluis voor de opslag van licht ontvlambare stoffen en materialen. Ook voor stoffen die warm moeten worden bewaard is er een soort sauna, waar de temperatuur 60 graden is.
Hierna liepen we tegen een enorme silo SLES aan. Dit is het hoofdbestanddeel van Keune shampoo.
Naast de tank was een ruimte waar nog meer tanks stonden. Deze werden van de ruimte afgeschermd in verband met de stoffen die hierin zaten. Zodra we de ruimte inliepen roken we het al: ammonia en waterstofperoxide. Oké, de reden van aparte ruimte werd opeens heel duidelijk.

Silo's

Alcoholmengerij

Vervolgens kwamen we aan bij de alcoholmengerij. Nee, er zit geen cocktailbar in de Keune fabriek. Bij de alcoholmengerij worden stoffen gemengd onder vele afzuigsystemen. Ook dit proces vindt afgeschermd van de grote ruimte plaats. Het enige wat niet wordt gedaan in de fabriek is het onder druk brengen van haarspray. Dit wordt in België gedaan in verband met de hoge eisen die hieraan worden gesteld.

Parfum en alcoholmengerij

Parfumopslagplaats

Verder ging de rondleiding naar een ruimte die in eerste instantie erg lekker rook. Je raadt het al: de parfum opslag. Hier zag je tonnen met allerlei verschillende geuren die onder een lagere kamertemperatuur worden bewaard.

Mengen

Op naar het echte werk! Tijd om de stoffen samen te voegen te mengen en in te pakken. Allereerst komen we bij een machine aan die gel produceert in potjes. De gel komt door verwarmde buizen in de afvulmachine. Op het moment dat de gel in de potjes komt is deze nog heel vloeibaar. Door middel van een soort knikkerbaan wordt de gel langzaam door de lucht afgekoeld. Dit moet ook wel, want als de gel warm de potjes ingaat krijg je condens en schimmel. Allemaal heel interessant om te zien hoe het proces werkt.

Dan gaan we naar een echt grote machine. Dit is de haarverfvullijn. Deze werkt geheel automatisch en de mensen die er werken zijn er puur voor controle en bijvulling. Deze haarverfvullijn is mega snel en werkt maar liefs 144 tubes per minuut weg.

Weetje: de tubes worden gevuld aan de onderzijde van de tube, niet bij de dop.

Een laser vouwt de onderstaande rand om een voegt meteen het kleurnummer in de tube. De tubes gaan in de doos, die na 24 tubes vol zit. Hierna zijn ze ready to go!

De Keune fabriek

Bijzondere werknemers

Wat wij erg mooi vinden is dat er in de fabriek van Keune 17 mensen werken met een verstandelijke beperking. Zij werken elke dag aan dezelfde lijn en doen al het werk handmatig. Erg leuk om te zien en te horen hoeveel plezier zij in hun werk hebben. In menig ander land worden mensen met een beperking juist weggestopt, dus wij in Nederland zijn gezegend met een dergelijk sociaal model. Even zwaaien en weer verder, top!

Hopelijk hebben jullie een goede indruk gekregen van het reilen en zeilen in de Keune fabriek.

Zelf stylinggel maken

Na de rondleiding mochten wij zelf in het lab aan de slag om stylinggel te maken. Aan de hand van de handleiding konden we nu ook zelf een custome- made gel maken.
Je kon kiezen voor een gewone gel of een dunnere sylinggel om zelf te gebruiken al föhngel. Je raadt het wel, het werd de föhngel. Daarna nog een geur kiezen om erbij te voegen en met behulp van kleurstoffen kon je ook nog je eigen kleur creëren. Super leuk!

Gel maken

Haartips en trends

Hoe werken de Keune kappers?

Jeroen Struijlaart en Editha Kocks, international educators van Keune, gaven ons haartips en de nieuwste trends voor het komende seizoen. Ook vertelden zij ons wat hun baan bij Keune inhoudt.
Hun baan is zo divers: ze inspireren, creëren, adviseren en geven verdere educatie. De  lijntjes voor hen bij Keune zijn heel kort, doordat alles in één gebouw zit. Nieuwe ideeën en innovaties kunnen door de intieme sfeer snel doorgeven worden. Maar waar begin je dan? Van het stylingsinstituut krijgen ze nieuwe trends door, waar uiteindelijk met een nieuw kapsel uit ontstaat.

Je moet het zo zien dat de kappers geen plaatjes van haar doorkrijgen, maar enkel plaatjes van beelden, gebouwen, meubels stoffen en structuren. De creatieve breinen van de kappers, zoals Jeroen en Editha, gaan aan de slag: er wordt nagedacht over welke kleuren, producten en knipstijlen bij het gegeven beeld passen. Zij kijken naar bijvoorbeeld de architectuur en de lijnen die hierin verwerkt zijn en zetten dat door naar een kapsel. Zo werkt een kapper, net als een kunstenaar, door middel van (knip)technieken ook met vierkantjes, driehoekjes en cirkelafdelingen en zo komt alles weer bij elkaar. Vanuit hier bestaat er weer een nieuwe educatie, waaruit een fotoshoot voortvloeit en wat uiteindelijk resulteert in een  lookbook met de trends van nu.

Keune kappers

Ook kleur is erg belangrijk bij het neerzetten van een lookbook. De kleurtrends van Keune lopen zacht over in elkaar en niet van licht naar donker en weer terug. Dit hoort niet bij Keune, noch extreme kapsels.
In de lijnen van Keune zie je alleen zachte overgangen en lijnen. Voornamelijk wordt er gewerkt met mooie, draagbare looks. Keune vindt het belangrijk dat elke nieuwe collectie past bij het Keune gevoel wat de brand-signaturelook in ere houdt. Zo zul je bijvoorbeeld geen kapsels zien met afgeschoren zijkanten.

Editha en Jeroen beantwoordden tijdens deze cessie ook vragen uit het ‘publiek’. Een aantal handige tips en trics ga ik zeker eens uitproberen!

Vlecht zonder elastiek

Zo werd er bij iemand met lang, dik haar een prachtige en super simpele vlecht gemaakt, waar nog geen elastiekje aan te pas kwam: je verdeeld met twee vingers je haar in drie delen, maar maakt de delen in de punten niet los van elkaar. Begin met vlechten totdat je niet meer verder kan, omdat je vast blijft zitten. Haal nu het onderste gedeelte van het haar tussen de vlecht door, trek het gevlochten gedeelte wat uit naar buiten voor een nonchalante look et voilà! Om wat volume in de punten te krijgen is de sea-salt spray van Keune perfect.

Envelop

Je ziet dit kapsel wel eens bij chiquere aangelegenheden en in (oude) films: de envelop. Het lijkt een heel karwei of zelfs onmogelijk om dit zelf voor elkaar te krijgen, maar geloof me: een kind kan de was doen! Je verdeelt het haar in tweeën, door middel van een ietwat schuine (bovenop wat links beginnen en onderaan je hoofd wat rechts eindigen) scheiding. Vervolgens draai je één gedeelte, totdat je een plat knotje krijgt (dus het haar zodra het uit zichzelf in een knotje gaat plat tegen je hoofd aan). Zet het knotje vast met behulp van schuifspeltjes die je er eerst rechtop insteekt en vervolgens draait en weer dieper erin zet. Zo glijden ze er niet uit. Pak nu het andere gedeelte van het haar en vouw dit over het knotje heen. Zet/frot de punten vast onder het knotje met schuifspeltjes. Als finishing touch nog even ontpluizen met haarlak en laat kerst maar komen!

Kapsels

Trends

De volgende trends zien we momenteel en in het komende seizoen:

 • veel volume
 • krulhaar
 • semi opgestoken haar
 • kort haar met langere lagen
 • zachte bewegingen in het haar.
 • gechroomde slik look
 • ombre
 • veel kleur
 • pasteltinten

Tips

 • gebruik goede producten
 • kies de juiste kleur die past bij je huid

Lunch en goodiebag

En na deze al zeer geslaagde morgen was het tijd voor een heerlijke uitgebreide lunch. We kunnen wel zeggen dat alles tot in de puntjes verzorgd was wat we erg waardeerden!

Om het helemaal compleet te maken kregen we ook nog een zeer goed gevulde goodiebag mee naar huis. Uiteraard zullen we deze producten ook reviewen.

goodybag Keune

Al met al een zeer geslaagd Keune Haircosmetics Bloggers Event 2013, volgend jaar weer?