Wat is goed voor je haar

Wat is goed voor je haar

Elke vrouw zal beamen je haar gewoon mooi en goed moet zitten om je lekker te voelen. Je haar bepaalt een groot gedeelte van je look. Het is ook genetisch bepaald dat mannen aangetrokken worden door lang, gezond en glanzend haar. Dit is evolutionair bepaald, omdat het vruchtbaarheid uitstraalt en deze vrouwen voor  nageslacht kunnen zorgen. Klinkt logisch, toch? Dat verklaart dus ook waarom wij vrouwen zoveel waarde aan mooi haar hechten!

Toch doen we elke dag dingen die ons haar beschadigen. Zo is hitte heel slecht, denk aan de föhn en de stijltang. Maar ook verven, wassen en dode punten kunnen je haar beschadigen. Wat is goed voor je haar en hoe voorkom je beschadiging? Haarexpert en oprichter van WEN hair care system, Chaz Dean, heeft alle antwoorden.

Hoe vaak mag je je haar wassen?

Was je haar niet meer dan twee keer per week, wanneer je traditionele shampoos gebruikt.

Elke shampoo die opschuimt is gemaakt van harde chemicaliën en sulfaten die de glans, elasticiteit, kleur en vitaliteit van het haar aantasten. Shampoos zijn gemaakt om het haar schoon te maken. Dit betekent ook dat elke keer wanneer de shampoo opschuimt in je haar, de natuurlijke oliën die het haar ook nodig heeft worden weggeveegd. Wanneer je je haar meer dan twee keer per week wast, kan je haar nooit genoeg tijd krijgen om weer genoeg oliën erin te krijgen. Hierdoor wordt je haar droog en breekbaar.

Conditioners zijn daarentegen wél erg goed voor je haar. Hoe meer je conditioner gebruikt, hoe gezonder je haar wordt. Conditioners zorgen namelijk voor vochtinbrenging en hydrateert je haar dus.

Werken droogshampoos echt om het haar schoon te houden tussen wasbeurten door?

Chaz Dean is zeer te spreken over droogshampoos. Droogshampoos werken om het haar schoon te houden tussen wasbeurten door, maar ze voegen niets extra’s toe om het haar gezond te houden. Kijk altijd welke ingrediënten er in de droogshampoos zitten.

Zitten er veel proteïnes en alcohol in, laat deze dan staan. Deze ingrediënten drogen het haar namelijk uit.

Kun je met nat haar naar bed gaan en met een mooie bos haar opstaan?

Ja dat kan. Laat je haar echter eerst tot 75% opdrogen (niet föhnen dus). Ga nooit naar bed met kleddernat haar.

Je kunt bijvoorbeeld je haar direct wassen wanneer je thuis komt van het werk en het gedeeltelijk op laten drogen. Na het wassen smeer je je haar in met een leave-in conditioner en styling crème. Heb je lang haar, draai het in een losse knot en zet het zo vast met een luchtige froesel. Wanneer je de volgende dag je haar los maakt, zul je zien dat je beachy golven hebt.

HaarproductenNa hoeveel weken moet je weer naar de kapper?

Laat je haar knippen zodra je voelt dat je droge punten krijgt. Meestal is dit na een periode van zes weken.

Op die manier voorkom je gespleten haarpunten, die alleen maar erger worden. Wacht je te lang met het knippen van je haar, dan zul je een groter stuk ervan af moeten halen dan eigenlijk nodig was. Zo krijg je dus nooit lang haar als dit graag wilt! Dean Chaz zegt dat mensen die niet-opschuimende shampoos gebruiken, soms wel twee jaar niet naar de kapper zijn geweest en nog steeds mooi, niet gespleten, haar hebben.

Kan je haar sneller groeien door het gebruik van prenatale vitamines?

Ja, dit is waar.

Door het innemen van prenatale vitamines kan je haar inderdaad sneller groeien, net als elk ander proces in je lichaam. Dit komt, doordat je lichaam denkt dat het voedingsstoffen voor twee krijgt. Chanz Dean benadrukt wel dit altijd eerst met je huisarts te overleggen en niet zomaar prenatale vitamines te gaan slikken.

Hoe kun je fijn, grof en droog haar beter stylen?

Deze problemen zijn allemaal op te lossen door essentiële oliën.

Brengt natuurlijke essentiële oliën of treatment oliën in je haar in voor het naar bed gaan en spoel het de volgende dag uit. Breng de oliën vervolgens opnieuw in en je zult zien dat je haar hier voller en glanzender van wordt. Op deze manier stimuleer je namelijk je hoofdhuid om je haar te verzorgen en het mooier maakt. De oliën zullen ook grove lokken temmen. Fig Sweet Orange Oil voor droog en grof haar wordt aangeraden, evenals Tea Tree Eucalyptus voor fijn haar.

Zijn dure haarproducten ook beter voor je haar?

Nee, niet altijd. Wat belangrijk is, is dat je altijd kijkt naar de ingrediënten ongeacht de prijs.

Het is niet voor niets dat elke shampoo ‘proteïne’ benadrukt op de verpakking. Proteïnes zijn namelijk de bouwstenen voor haargroei en helpen het haar te herstellen. Haarproducten die niet zo duur zijn, bevatten meestal minder proteïne, omdat dit ingrediënt kostbaar is. Duurdere producten stoppen meer proteïne in het product, echter is er een addertje onder het gras. Wanneer je droog en breekbaar haar hebt, kunnen proteïne je haar verder uitdrogen, wat leidt tot het breken van je haar. Het hangt dus heel erg van je haarsoort af hoeveel proteïne er in een haarproduct voor jou moeten zitten. Zoek de juiste balans. Kies bijvoorbeeld voor een product waarin ook veel moisturizers zitten en een kleine hoeveelheid proteïne.

Is haarverf van de drogist slecht?

Niet wanneer je slechts één tot twee tinten lichter of donkerder gaat.

Haarverf uit een doosje van de drogist beschadigt je haar niet snel, omdat het vrij mild is. Dit is echter ook de reden dat het vaak niet het verwachte resultaat geeft, vooral wanneer je voor een totaal andere haarkleur kiest. Heb je bijvoorbeeld donkerbruin haar, dan zul je nooit een blondine worden met haarverf uit een doosje. Wil je slechts één of twee haartinten lichter of donkerder of enkel de uitgroei bijwerken, dan kun je gerust haarverf van de drogisterij gebruiken.

Bron: Beautylish