10 tips tegen ingegroeide haartjes

Ingegroeide haartjes, het zal iedere vrouw bekend voorkomen. Vaak begint het na een scheerbeurt; geïrriteerde huid, rode bultjes en haartjes die in het haarzakje groeien in plaats van zich een weg naar buiten te banen. Ingegroeide haartjes komen vaak voor bij de schaamstreek of oksels. In deze gebieden is de haarstructuur namelijk stugger en krullender dan op bijvoorbeeld je benen. Het is vervelend, lelijk en kan erg irriteren, maar wat doe je eraan?

Wij hebben 10 tips voor je op een rijtje gezet tegen ingegroeide haartjes en vóór een perzik-zacht babyhuidje.

1. Scrub je lichaam regelmatig..
.. vooral op de plekken waar je vaak ingegroeide haartjes hebt. Wanneer je scrubt verwijder je namelijk de dode huidcellen. Een geschoren haar zou eigenlijik via dezelfde route als gewoonlijk naar buiten moeten groeien, maar de dichtgroeiende bovenste huidlaag kan dit patroon verstoren. De uitgang (porie) raakt verstopt en de haar krult naar binnen weer, warm en veilig, terug het haarzakje in. Het stopt helaas niet met groeien en gaat irriteren. Dit levert een lelijke bult, vaak gepaard met pus, op. Door het lichaam te scrubben wordt die bovenste laag dode huidcellen verwijderd, waardoor de haartjes een grotere kans hebben naar het licht van het einde van de tunnel te groeien.

2. Gebruik scherpe, schone scheermesjes..
.. tijdens het scheren. Een vies mesje is zeer onhygiënisch. De bacteriën die op een vies scheermesje zitten, worden tijdens het scheren blootgesteld aan de huid en de haarzakjes. De haarzakjes gaan hierdoor irriteren met onder andere als gevolg ingegroeide haartjes. Vervang met regelmaat dus je scheermesje en spoel ze na gebruik goed schoon.

3. Scheer niet te dicht op de huid..
.. en ga niet te vaak over dezelfde plek heen met je mesje. Niet te dicht op de huid scheren geeft misschien niet het mooiste resultaat, maar het voorkomt wel ingegroeide haartjes. Doordat het haartje net boven de huidlaag word afgeschoren, krijgt het haartje geen vrij spel om in de huid verder te groeien.

4. Gebruik PFB Vanish..
.. geen scheergel of olie. PFB Vanish heb ik zelf ook gebruikt tegen ingegroeide haartjes en het werkte het meest effectief van alle producten die heb uitgeprobeerd. Het is een olie-achtige substantie die je aanbrengt op de net geschoren huid via de rolkop. Het bevat bepaalde ingrediënten, die ook in middeltjes zitten die worden voorgeschreven voor mensen met acne. Dit ingrediënt gaat ingegroeide haartjes tegen. Kies je liever voor een ander product, let er dan op dat je een product met alcohol koopt. Alcohol ontsmet namelijk, wat ingegroeide haartjes helpt voorkomen.

5. Week de huid in warm water..
.. Neem bijvoorbeeld warm bad of een warme douche. Je huidporiën gaan door de hitte open staan, waardoor haartjes eenvoudig te verwijderen zijn met bijvoorbeeld een pincet. Irritatie wordt op deze manier tegengegaan, eveneens ingegroeide haartjes.

6. Scheer je in met after shave voor mannen..
..  After shave voor mannen bevat alcohol dat bacteriën doodt. Het droogt echter wel de huid uit, dus let er op dat je ook regelmatig de huid hydrateert met lotion of olie.

7. Harsen of waxen is niet aan te raden..
.. omdat de haartjes hierdoor in zijn geheel eruit worden getrokken. De haartjes moeten dus een lange weg afleggen om weer naar boven te komen. Mensen met stugge, sterk krullende haartjes hebben de kleinste kans dat de haartjes de eindstreep halen en niet van het pad afraken. Bovendien breken haartjes bij het epileren vaak af, waardoor de huid geïrriteerd kan raken met weer, jawel, ingegroeide haartjes als gevolg.

8. Scheer rustig en met de haargroei mee..
.. zodat je de huid zo min mogelijk belast. scheer je tegen de haargroei in, dan kan de huid ontstoken raken. Ook te snel en hard scheren kan ontstoken haarzakjes veroorzaken. En inmiddels weten we; ontstoken haarzakjes betekent vaak ingegroeide haartjes.

9. Trek geen kleding met snijdende randen aan..
..  wanneer je je net geschoren hebt. Dit werkt ingegroeide haartjes in de hand en het laatste wat we willen is de haartjes helpen in het zakje terug te groeien! Weet je van jezelf dat je snel last hebt van ingegroeide haartjes, wees dan voorzichtig met strakke kleding direct na een scheerbeurt.

10. Scheer je helemaal niet!..
.. ‘Helaas’ is dit geen optie en is niet scheren echt not-done in deze tijd. Het is onhygiënisch, niet bepaald een lokroep voor mannen en  ook je partner zal ‘not-amused’ zijn.

Als deze tips tegen ingegroeide haartjes niet werken kun je altijd de dokter om raak vragen. Er zijn namelijk medicijnen op doktersrecept tegen ingegroeide haartjes.

Dus dames; niet te enthousiast met het scheermesje en verzorg je huid met liefde!