Overmatig zweten

Heel veel mensen hebben er last van: overmatig zweten. Toch zijn er nog velen die zich hiervoor schamen. Er zijn verschillende situaties waarin je kan gaan zweten. Denk aan sporten, warmte of als je erg zenuwachtig bent. Niet voor iedereen hoeft er een situatie te zijn waardoor je gaat zweten. Helaas hebben sommige mensen er al heel snel last van, zonder enige inspanning of gebeurtenis. Ook zijn er mensen die niet overmatig zweten, maar wel last hebben van een vervelende transpiratielucht. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel middeltjes en methodes op de markt, welke je kunt toepassen. Laten we eerst eens gaan kijken waarom we zweten en hoe het allemaal werkt.

Waarom zweten we?

In onze orgaantjes in de huid, ook wel de zweetklieren, wordt vocht geproduceerd. Tijdens het zweten, ofwel transpireren, scheiden we het vocht dat in deze klieren is gemaakt uit.
We produceren eigenlijk zweet om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Via de miljoenen zweetkliertjes raakt ons lichaam zo het vocht kwijt. Het vocht komt op de huid terecht, waar het vaak meteen weer verdampt. Als het koud is sluiten de poriën zich waardoor je niet zweet. Het lichaam koelt dan ook niet af, maar blijft lekker warm.

Oorzaak van overmatig zweten

Ieder mens en ieder lichaam is verschillend. Vandaar dat de een ook meer zweet dan de ander. Een oorzaak is niet altijd duidelijk. Natuurlijk zijn er wel altijd bepaalde factoren die het zweten kunnen beïnvloeden.

  • Lichamelijke inspanning
  • Angst
  • Zenuwen
  • Stress
  • Koorts bij bijvoorbeeld griep
  • Lage bloedsuikerspiegel
  • Schildklier die iets te goed werkt
  • Menopauze
  • Of een probleem aan de zenuwen die te maken hebben met het zweetproces.

Hygiëne

Het allerbelangrijkste als je last hebt van zweten en/of overmatig zweten is je hygiëne. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Ook kan het je onzekerheid verminderen.
Eigenlijk is transpiratievocht, zweet dus, geurloos. Het gaat een vieze, onaangename geur krijgen zodra het in contact komt met bacteriën. Deze bacteriën zitten op je huid en vaak ook op kleding. Het is daarom belangrijk dat je elke dag schone kleding draagt en jezelf wast. Ook het scheren van je oksels wordt aangeraden. Bacteriën kunnen zich gemakkelijk in het okselhaar nestelen en dat willen we niet. Een mooie gladde oksel is overigens ook stukken aantrekkelijker dan een oerwoud onder je arm. Denk ook hieraan; veel mensen gaan gedurende de dag deodorant opspuiten. Het geeft je misschien een fris gevoel, maar het heeft geen effect meer. Deodorant werkt alleen op een schone huid. Vaak krijg je dan zelf een vervelende geur, doordat deodorant gemengd wordt met zweet.

Anti-transpirant

Tegenwoordig komen er steeds meer middeltjes op de markt tegen overmatig zweten. Ik heb twee producten voor jullie uitgetest.

Rexona Maximum Protection

Rexona Maximum Protection is een anti-transpirant in een soort crème vorm. De crème is stugger en dikker dan bijvoorbeeld een gewone huidcrème. Het heeft een lekker geur welke je de gehele dag blijft ruiken. Zelfs tijdens inspanningen wint deze geur het van transpiratieluchtjes. Ik kan niet zeggen dat je oksels kurkdroog blijven. Het beste werkt Rexona Maximum Protection als je het voor het slapen aanbrengt en in de ochtend.
‘s Nachts heeft je lichaam rust en zijn je zweetklieren minder actief. Daardoor worden de stoffen beter opgenomen. Ik vind het zeker een aanrader en ben het zelfs blijven gebruiken. Wel één kanttekening: je moet het even goed laten drogen, anders geeft het lelijke strepen op je kleding.

SyNeo 5

SyNeo5 is een soort lotion dat je voor het slapen gaan aanbrengt op je huid. Dit middeltje werkt perfect tegen overmatig zweten en je huid blijft super droog. Je zweet helemaal niks, zelf met 30 graden Celsius. Bij het aanbrengen ruik je een alcohol luchtje, die ook weer verdwijnt. Het blijft verder geurloos. Het enige nadeel is dat ik het best agressief vond aanvoelen. Na het scheren kun je het al niet gebruiken, want het brand vreselijk. Ik raad SyNeo aan als je het echt een keer nodig hebt. Bij bepaalde kledingstukken of een buitenfeestje. Ik vind het geen product voor dagelijks gebruik. Daarbij is het ook nog een vrij prijzig product.

Hyperhidrosis

Hyperhidrosis is het continu zweten om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit uit zich dan in vreselijk zwetende handpalmen, voeten en/of oksels. Vaak ontstaan de klachten in de tienerjaren en kunnen dan nog tientallen jaren lijven aanhouden. Hyperhidrosis is eigenlijk een afwijking in de zenuwen wat overmatig zweten veroorzaakt.
Het kan ook zijn dat je met hyperhidrosis wordt geboren. Je hebt hyperhidrosis wanneer je meer dan honderd gram vocht per vijf minuten produceert in een oksel.
Ongeveer één procent van de bevolking heeft hyperdriosis. Veel mensen hebben dus gewoon last van overmatig zweten. Ik zeg wel alleen, maar dit kan heel vervelend zijn. Zelfvertrouwen kan hierdoor beschadigd worden en fysiek contact wordt hierdoor ook vaak vermeden. Ook in het verkeer kan dit als lastig en gevaarlijk gevonden worden. Denk aan bezwete handen aan een stuur.

Behandelingen overmatig zweten

Ook voor hyperdriosis en overmatig zweten zijn er tegenwoordig verschillende behandelingen. Hiervoor dien je wel eerst een dermatoloog te raadplegen.

Botox behandeling

Een botox behandeling is veilig en effectief heeft onderzoek aangetoond. Wel is het zo dat deze behandelingen erg prijzig zijn en niet blijvend. Dit verschilt wederom per persoon, maar herhaling is tussen de vijf en zestien maanden noodzakelijk.

Iontoforese

Dit is een techniek waar electrische stroom door een bakje wordt geleid. Natuurlijk gebeurt dit door speciaal ontwikkelde apparatuur. Je handen en/of voeten worden hierna enige tijd in het bakje gehouden. Hierdoor worden de zweet kanaaltjes voor enkele dagen afgesloten. Deze behandelingen zijn thuis uit te voeren met professionele apparatuur. Ook deze behandeling tegen overmatig zweten is niet blijvend.

Botulinetoxine

Hierbij worden er kleine hoeveelheden botuline toxine in je huid gespoten. Dit middeltje zorgt ervoor dat het overmatig zweten stopt. Dit komt doordat het middel een blokkade veroorzaakt voor de signalen van de zenuwen die ervoor zorgen dat de zweetklieren zweet gaan produceren. Deze behandeling werkt erg goed, maar helaas ook maar voor een paar maanden.

Oxybutynine

Eigenlijk is dit een middel tegen blaasklachten en niet speciaal tegen overmatig zweten. Wat veel mensen niet weten is dat het de zweetproductie echter ook vermindert en daardoor ook wordt voorgeschreven bij overmatig zweten. Natuurlijk heeft ook ieder voordeel zijn nadeel. Het middel kan nogal wat bijwerkingen veroorzaken. Ga dus niet zomaar zelf aan een behandeling beginnen. Raadpleeg altijd eerst een arts of specialist.