Hoe lang blijft make-up goed?

Het nieuwe jaar is weer begonnen! Tijd voor nieuwe plannen, goede voornemens en de hoop het afgelopen jaar weer te overtreffen.
Bij mij begint het bij het opruimen van de kerstboom, welke plaatsmaakt voor iets nieuws. Hierna krijg ik dan pas echt de opruimwoede. Het jaar opgeruimd en netjes beginnen, vaak is dat opgeruimd niet van lange duur, maar goed. Zo ging ik door mijn make-up heen, maar hoe lang blijft alles eigenlijk goed?

Houdbaarheid make-up

Sommige producten hebben een houdbaarheidsdatum op de verpakking, maar ook zijn er nog vele producten die dit niet hebben.
Toch is het heel belangrijk erop te letten, want make-up bevat veel bacteriën. Een product dat te oud is kan dus schadelijk zijn voor je huid en gezondheid.

De houdbaarheid van make-up gaat in vanaf het moment dat je het product opent. Wat vele mensen niet weten is dat op make-up producten wel een houdbaarheidsduur kan staan. Op het product of de verpakking moet je zoeken naar een symbool van een potje met een open deksel. Op dat potje staat een getal dat staat voor de aantal maanden dat het product goed is na openen hiervan.

Houdbaarheidsteken make-up

Mocht je het symbool niet kunnen vinden of het staat er gewoonweg niet op, dan kun je het onderstaande lijstje aanhouden.

Foundation, poeder en consealer

  • Foundation is een jaar tot anderhalf jaar houdbaar. Mocht je foundation hebben uit een potje gebruik dan een spateltje, zodat er niet te veel bacteriën inkomen;
  • Poeder is wel twee jaar houdbaar. Zorg dat er zo min mogelijk vocht bij je poeder kan, want dit kan de kwaliteit verminderen. Het is daarom ook beter je poederdoos niet in de badkamer te bewaren;
  • Concealer is goed voor een jaar. Breng de concealer nooit direct op de huid aan, maar eerst op je vingertop. Dit geldt overigens ook voor een camouflagestift.

Oog make-up

  • Mascara moet je wat voorzichtiger mee zijn en is maar drie maanden houdbaar. Je kunt zeer geïrriteerde ogen krijgen van te oude mascara. Let op, gooi bij een ooginfectie meteen je mascara weg;
  • Oogpotlood blijft zeker twee jaar houdbaar;
  • Oogschaduw is ook zeker een goede investering, want dat blijft ook twee jaar goed.

 Lippenstift, lippotlood en lipgloss

  • Lippenstift is gemiddeld ook twee jaar houdbaar en dit geldt ook voor een lippotlood. Ook lipgloss kun je langere tijd bewaren, maar vaak is een lipgloss zo op. Bij mij in ieder geval!