Jouw perfecte foundation

Veel vrouwen denken dat foundation is bedoeld om een lekker bruin kleurtje te krijgen. Dit is juist niet de bedoeling. Wanneer je een foundation neemt die een tint donkerder is dan je eigen huidskleur krijg je geen mooi effect. Je ziet dat de oren en nek dan lichter zijn dan de rest van het gezicht en dit oogt zeer onnatuurlijk. Te licht is echter ook niet mooi. Het is dus erg belangrijk dat je de juiste kleur kiest. Een goede foundation is de basis voor een mooie make-up.

Bescherming

Tegenwoordig hebben veel foundations ook een UV-filter. Dit helpt niet alleen tegen zonlicht, maar ook tegen huidveroudering en luchtvervuiling.

Wat is jouw perfecte kleur?

Foundations hebben of een goudbruine of roze ondergrond. Je krijgt het mooiste en natuurlijkste resultaat als je een foundation neemt met als basistint je eigen natuurlijke huidtint. Maar wat voor huidtint heb je nu, een rozige of gelige? Hier is een handig trucje voor: neem een witte en een crèmekleurig shirt en houd dit bij je gezicht. Als wit mooi afsteekt bij je gezicht en je niet flets maakt, kun je het beste een foundation nemen met een roze ondergrond. Staat het crèmekleurig beter, dan moet je een gelige ondergrond kiezen.
Dit trucje werkt niet wanneer je huid al gekleurd is door zon of zonnebank. Maar niet getreurd, je kunt dan beide basiskleuren nemen.
Als je hierna nog twijfelt en er niet uitko mt kun je altijd het beste een foundation met een gelige ondergrond nemen. Heb je last van vlekjes, huisveroudering of gesprongen haarvaatjes dan dekt het gele in de foundation dit prima.

Textuur

Nadat je de juiste kleur bepaald hebt, ga je kijken wat voor wensen je hebt. Wil je een foundation die een hele goede dekking heeft? Kies dan voor een compact foundation of een romig product. De meest verkocht foundation is de vloeibare. Deze is gemakkelijk in gebruik en het resultaat oog het natuurlijkst. Dan kun je nog kiezen tussen olievrije, matterende, verjongende, talgregulerende, transpiratiebestendige of verstevigende foundation. Om dit te bepalen moet je kijken naar jouw persoonlijke wensen.
Mocht je er nog niet uitkomen, dan kun je ook altijd een verkoopster in de winkel om hulp vragen.

Tips aanbrengen foundation

 • Het beste is de foundation op te brengen bij een goede lichtinval, het liefst direct op je gezicht. Houd er rekening mee dat het resultaat anders oogt bij daglicht dan bij kunstlicht. Check het dus in beide lichten.
 • Gebruik eerst een dagcrème, dit is verzorgend en oogt natuurlijker.
 • Begin bij het opbrengen van de foundation bij je voorhoofd en werk zo naar beneden; de neus, wangen en als laatste de kin. Vergeet niet ook de hals te doen, zodat je geen ‘masker’ krijgt. Vaak zie je mensen eerst de foundation verdelen met stipjes op het gezicht. Dit is een echte afrader, want je kunt hiervan vlekken krijgen.
 • Je kunt ervoor kiezen de foundation op te brengen met je vingers. Beter is een kwast of latex sponsje. Je kunt hiermee goed onder de ogen, neusvleugels en haargrens komen.
 •  Vaak heb je ook nog de kans dat er per ongeluk nog foundation op je vingers zit en je dan je kleding raakt. Gevolg: weer een half uur voor je kast staan om te bedenken wat je nu
  toch weer aanmoet. Vergeet niet de kwast en het sponsje regelmatig (vaak) schoon te maken met een beetje zeep en veel water.

Wist je dat….

 •  Een foundation het mooiste resultaat geeft en het langst blijft zitten als je zo min mogelijk dode huidcellen heb? Lekker scrubben die huis, maar niet te hard!
 • Als je foundation op een nat sponsje opbrengt de foundation nauwelijks afgeeft en het veel transpiranter oogt?
 • Een concealer een foundation is met een hoger pigment gehalte. Hiermee kun je nog beter oneffenheden camoufleren en corrigerende accenten aanbrengen.
 • Lichte kleuren groter maken en delen van het gezicht naar voren halen en donkere kleuren delen kleiner maken en laten terugvallen. Wallen kun je dus het beste met een tintje donkerder wegwerken en kringen met een tintje lichter.