Bereid je voor op hooikoorts piek

Hooikoorts explosie

De echte die-hard hooikoorts patiënt heeft al last van de pollen die, al zou je het met dit weer niet zeggen, nu al in de lucht hangen. Toch valt het nu nog reuze mee, want pas in de tweede helft van april zal er een piek komen in het hooikoorts seizoen worden verwacht, aldus Letty de Weger (Leids Universitair Medisch Centrum).  Vanaf 14 april zal de temperatuur stijgen, waardoor alle bomen en planten tegelijk de drang krijgen om tot bloei te komen. De achterstand wordt zo ingehaald. Het gevolg: stof op auto’s, kriebel in de neus en onophoudbaar niezen voor hooikoorts patiënten. Heb je nog nooit last van hooikoorts gehad, juich dan maar niet te vroeg; je kan het altijd krijgen en als je het eenmaal hebt komt het elk jaar weer terug. Ben je gevoelig voor pollen, blijf dan in ieder geval uit de buurt van de pollen van de berk. Dit is namelijk één van de grootste verwekkers van hooikoorts. Hierna, in mei, volgen de grassen.

Symptomen hooikoorts

Hooikoorts is knap lastig. Je hebt continu een kriebel in je neus en je hebt de hele tijd het gevoel dat je moet niezen, wat ook heel de dag aan de orde is. Heb je een erg sterke reactie, dan kun je ook nog eens last hebben van jeuk aan de ogen, neus, mond, gehemelte, een loopneus, tranende en/of rode ogen en zelfs rode bultjes. Ook worden sommige mensen wat grieperig. Het ligt eraan waar je gevoelig voor bent wat de symptomen van hooikoorts zijn. Het seizoen heeft beïnvloed ook de hooikoorts symptomen. In mei heeft men voornamelijk tranende ogen en men heeft vaak jeuk in het gezicht in juli. Daarnaast zijn sommige mensen alleen allergisch voor een bepaalde soort pol.

Middel tegen hooikoorts

  • Waar je in ieder geval mee kunt beginnen is in het pollenseizoen ramen en ventilatievensters in huis dicht te houden. Je kunt ook gebruik maken van een pollenhor;
  • Tijdens dagen dat het flink waait, houdt dan rekening met een flinke verspreiding van pollen. Blijf zo mogelijk binnen of draag een zonnebril;
  • ‘s Ochtends is de concentratie pollen in de lucht minimaal. Sport je graag in het park, ga dan dus in de ochtend;
  • Een lastig, maar effectief middel: stop met roken. Roken versterkt enkel de symptomen zoals een verstopte neus, geïrriteerde ogen en geïrriteerde luchtwegen;
  • Eet geen honing. In honing kunnen namelijk pollen zitten;
  • Kleed je om buiten de slaapkamer, want pollen kunnen zich aan kleding hechten. Wanneer je je kleding uittrekt, kunnen de pollen vrijkomen. Deze wil je in ieder geval niet in je slaapkamer helpen wanneer je last hebt van hooikoorts.
  • Koop geen bloemen met stuifmeel voor in huis of in je tuin. Hier kunnen allergische klachten uit voortkomen;
  • Was je haar voor het naar bed gaan om de pollen te verwijderen.

Medicijnen en hulpmiddelen tegen hooikoorts

Medinose is een product, geen medicijn, van het bedrijf Medisana. Het is een hulpmiddel wat nog niet erg lang op de markt is, tegen hooikoorts en neusallergieën. Er zit een garantie van drie jaar op het product, dus misschien is het de moeite waard. Medinose is momenteel afgeprijsd van €69,95 naar €39,95.

Er zijn medicijnen tegen hooikoorts die zonder recept en met recept verkrijgbaar. Medicijnen tegen hooikoorts zonder recept, zijn Claritine en Allerfre. Het medicijn Xyzal is op recept te verkrijgen.