Body Worlds Amsterdam

Body Worlds Amsterdam

Op 16 januari zal in  het centrum van Amsterdam op het Damrak 66 een permanente expositie van Body Worlds openen. De expositie Body Worlds Amsterdam zal een grote collectie krijgen met authentieke menselijke preparaten. Het leven en de liefde staan centraal in de expositie.

Waar de expositie zich zal vestigen zat eerst het kantoor van de American Express. Het kantoor zal dan ook forse verbouwing en dus ook metamorfose ondergaan. Zo wordt het oorspronkelijke ontwerp van Johan Hendrik Grolle hersteld. Verder komt er een hoge entreepui, een heerlijk ruime vide aan de achterzijde, super snelle liften en zijn alle installaties vernieuwd. Body Worlds in Amsterdam kan zo prima openen.

Wat is Body Worlds?

In Duitsland wordt het ook wel Körperwelten genoemd en deze benaming is gebaseerd op een donorprogramma. Dit Institute für Plastination heeft ondertussen een behoorlijk donorbestand gecreëerd van maar liefs 13.000  mensen. Hiervan zijn er 60 Nederlanders.  In de tentoonstelling van Body Worlds kun je meer dan 180  authentieke menselijke specimen bekijken. Zoals bijvoorbeeld plastinaten van hele lichamen, individuele organen, orgaanconfiguraties en doorzichtige lichaamsdoorsneden.

Deze baanbrekende methode wordt ookwel plastinatie genoemd.  Het grote brein achter deze methode is Dr. Gunther von Hagens. Een permanente expositie in Amsterdam was dan ook een grote wens van hem.
Dat mensen het interessant en leerzaam vinden blijkt wel uit de bezoekers die BODY WORLDS & The Cycle of Life in Rotterdam in vier maanden tijd trok. Maar liefs 210.000 mensen! BODY WORLDS & The Story of the Heart in Amsterdam EXPO 2012 trok meer dan 200.000 bezoekers.

De man achter deze permanente expositie in Nederland is Peter Tabernal. Hij doet dit samen met  Tours & Tickets, maar dit is niet voor het eerst. In 2011 had hij ook al vinger in de pap bij BODY WORLDS in Rotterdam en haalde hij de tentoonstelling begin 2012 naar zijn Amsterdam EXPO. Tijdens deze EXPo was zijn missie hoogwaardige internatiale exposities naar Nederland te halen. En niet zomaar exposities maar met een populairwetenschappelijk en/of –historisch karakter

Peter Tabernal had het volgende over Body Worlds Amsterdam te zeggen:
‘Ik ben zeer tevreden dat wij voor de permanente BODY WORLDS expositie deze geweldige locatie in het hart van de stad hebben gevonden. Het biedt ons de kans om bezoekers nieuwe inzichten te geven, want dat blijkt BODY WORLDS keer op keer te doen. Publiek verlaat de expositie met meer respect voor het eigen lichaam en wordt zich bewust van het belang van een gezonde levensstijl.’

De creatief en conceptueel ontwerper van de BODY WORLDS, Dr. Angelina Whalley, zei het volgende:
‘Het is mijn wens dat mensen BODY WORLDS zien en hun eigen menselijke potentieel herkennen. De manier waarop we bewegen in onze omgeving, de manier waarop we onszelf voeden en onszelf helen. De manier waarop we lichaam en geest leiden, ons evenwicht handhaven en zelfs onze mate van geluk – het zijn allemaal zaken die we overpeinzen in deze expositie in Amsterdam.’.

De kaartverkoop zal maandag  2 december starten.

Locatie BODY WORLDS Amsterdam
Damrak 66
1012 LM Amsterdam
Openingstijden: alle dagen geopend