Boek: 400 brieven van mijn moeder

Boek: 400 brieven van mijn moeder

Brieven schrijven, wie doet het nog? Het briefpapier en de mooie vulpennen liggen ergens ver verstopt in onze kast. Het is ook niet meer nodig, we hebben toch onze Smartphones om contact met elkaar te hebben en het gaat ook nog eens veel sneller! Maar wat als je onschuldig in de gevangenis terecht komt in Marokko en niets meer in je bezit hebt? Het overkwam de Brabantse Joseph Oubelkas (1980) en je leest het in het boek ‘400 brieven van mijn moeder‘.

Zijn leventje verloopt prima: goede vrienden, een vriendin en een eigen IT-bedrijf. Eind 2004 gaat hij op zakenreis naar Marokko. Dat hij niet meer terug zal keren naar huis, weet hij op dat moment nog niet. Hij is op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats en wordt zomaar ineens veroordeeld tot tien jaar celstraf. Er is geen enkel bewijs, en toch gebeurt het.

400 brieven van mijn moeder reviewWat doet hij? Gillen, schoppen, slaan, schreeuwen, huilen, in een hoekje gaan zitten kniezen en er nooit meer uitkomen? Integendeel. De manier waarop Oubelkas met deze verschrikkelijke nachtmerrie omgaat is bewonderenswaardig. Iets waar wij allemaal nog wat van kunnen leren. En dat allemaal dankzij de brieven die zijn lieve moeder hem tijdens zijn gevangenschap schrijft. 400 in totaal. Daar kan geen Whatsapp, sms of mail tegenop.

Het waargebeurde verhaal van Oubelkas is prachtig beschreven in het boek ‘400 brieven van mijn moeder’ dat iedereen gelezen moet hebben. Het laat je huilen, lachen, schreeuwen van woede en verbazing, maar zet je vooral aan het denken. Een verhaal dat nog lang in je hoofd blijft hangen.