Elektrische fiets populairder dan ooit

Elektrische fiets populairder dan ooit

Elke dag fiets ik naar mijn werk. Mijn conditie is, dacht ik, best oké, totdat ik merkte dat mensen mij de laatste tijd wel heel gemakkelijk inhaalden. Terwijl ik met tegenwind me de leplazerus trapte om maar iets vooruit te komen, haalden mensen van middelbare leeftijd mij moeiteloos en kletsend in. Eerst dacht ik dat het aan mijn fiets lag, dus ik pompte mijn banden op. Nog steeds werd ik moeiteloos ingehaald, ook door jonge mensen. Moet ik dan toch iets meer aan mijn conditie werken? Totdat ik het zag: de mensen die mij toch net iets te makkelijk met tegenwind inhaalden trapten voor de vorm, want ze hadden een elektrische fiets!

Elektrische fiets voor jong en oud

Misschien is het generaliserend, maar als ik aan elektrische fietsen denk, denk ik aan bejaarden en gepensioneerde mensen die wel van fietsen houden, maar niet van moe worden. De elektrische fiets is al jarenlang populair onder deze doelgroep, maar sinds deze zomer valt het me op dat ook heel veel jonge mensen de voordelen van de elektrische fiets hebben ontdekt. Bij sommige elektrische fietsen hoor je de motor niet eens, dus valt het ook niet op dat het geen gewone fiets is. Eigenlijk is het ook ideaal, je bevuild het milieu minder door de auto te laten staan en je bent toch enigszins in beweging, doordat je een trappende beweging moet maken om de motor op gang te brengen.

Pegasus Premio NuvEElektrische fiets test

In 2012 heeft de telegraaf  in samenwerking met de Consumentenbond elektrische fietsen van verschillende merken onderworpen aan een elektrische fiets test. Welke is nou de beste? De Pegasus Premio NuvE elektrische fiets is als beste uit de test gekomen in verband met zijn Bosch middenmotor met traploze versnelling. Bovendien is de prijs/kwaliteit verhouding van de winnaar van de elektrische fiets test de Pegasus Premio NuvE heel goed. Deze fiets is verkrijgbaar voor €2.699,-.
Wat opvallend was volgens de tester Kees is dat de middenmotor heel erg in trek is, omdat deze de fiets stabieler en flexibeler maakt en tevens de accu langer meegaat. Een middenmotor is ook prettig in verband met de gewichtsverdeling.
Waar je ook op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets, is de stijfheid van het frame. Tijdens de elektrische fiets test is gebleken dat er drastische verschillen zijn in stijfheid bij de damesframes. Hoe stijver het frame, des te beter de elektrische fiets fietst. De Flyer, Cannondale en de Koga hebben allemaal een vrij stijf frame en zouden erg prettig rijden.