Ga de strijd aan met je uitstelgedrag!

Ga de strijd aan met je uitstelgedrag!

Kast opruimenEen volle inbox, hardloopschoenen die langzaam verdwijnen onder het stof, de afwasstapel die steeds groter wordt… Iedereen heeft zo nu en dan last van uitstelgedrag. Een stemmetje in je hoofd roept dat je van alles moet doen, liever ga je eerst nog even shoppen of lunchen met vriendinnen. Om vervolgens ’s avonds met een schaamte- of schuldgevoel in bed te stappen. Wat doe je eraan?

Niemand is perfect. Zo nu en dan eens lekker een dagje bankhangen, moet kunnen. Dit is echter nóg leuker als je al je werk af hebt. Pak daarom vanaf nu dat uitstelgedrag aan met de volgende tips en geniet achteraf dubbel en dik!

  1. Tijd voor een grote schoonmaak- of opruimdag? Zet muziek op! Niets zo motiverend als je favoriete artiest die je aanmoedigt. Zing keihard mee, dans door het huis, maar vergeet ondertussen die afwas of strijk niet weg te werken ;).
  2. Als je niets te doen hebt, verveel je je. Maar zodra er een vervelend klusje op je staat te wachten, weet je ineens duizend andere dingen te doen die veel aantrekkelijker lijken. Stel prioriteiten. Is het echt nodig om op dit moment je kledingkast uit te mesten terwijl je nog tien belangrijke mails moet beantwoorden? We zijn snel geneigd om het minst leuke voor later te bewaren, maar draai het dit keer eens om. Stel een to do lijstje op. De dingen die erg dringend zijn, zet je bovenaan. Streep telkens door wat je af hebt, dat geeft voldoening.

  3. Neem regelmatig pauze. Van drie uur achter elkaar aan een groot verslagTo do werken, wordt niemand vrolijk. Bovendien doet het geen goed voor je concentratie. Neem daarom tussendoor steeds een kleine pauze van tien minuten. Laat je hond uit of fiets even om voor een brood bij de bakker. Kun je dat ook meteen van je to do lijstje schrappen!

  4. Richt je op één ding. Vrouwen zijn misschien goed in multitasken, maar het zorgt er vaak voor dat je je werk maar half doet. Aan het eind van de dag ben je dus nog niet veel opgeschoten. Liever één ding helemaal af, dan tien dingen een beetje.

  5. Accepteer dat een dag maar 24 uur duurt en dat je nou eenmaal niet alles in die uren kunt doen. Je bent ook maar een mens. Wees dus niet te streng voor jezelf als je ‘maar’ één taak van je to do lijstje hebt kunnen wegstrepen. Morgen is er weer een dag.

  6. Vergeet jezelf na een dag hard werken vooral niet te belonen! Neem een bad of kruip ’s avonds met een dekentje op de bank met je favoriete magazine. Dit zorgt ervoor dat je de volgende dag weer met volle zin aan een ander klusje begint.

Neem een bad