Ja, ik wil! Toch?

Ja, ik wil! Toch?

Tegenwoordig is het een ware hype om je toekomstige bruid – het is te hopen dat ze ja zegt – op de meest excentrieke manier ten huwelijk te vragen. Sommigen doen hun aanzoek in een luchtballon, zodat hun partner niet de kans krijgt om de benen te nemen. Terwijl anderen juist een flashmob organiseren. Een romantisch huwelijksaanzoek is de eerste stap, toch blijft het een ware kunst om de komende 100 jaar gelukkig met elkaar door te brengen.

De droom van ieder meisje: een rijke prins op het witte paard ontmoeten om mee te trouwen. Een dag die alleen om jou – en een beetje om je aanstaande hubby – draait. Toch beseffen niet alle prinsesjes en prinsen hoe moeilijk het huwelijk kan zijn. Uit onderzoek van familierecht advocaten Slater & Gordon – waar tweeduizend getrouwde volwassen ondervraagd werden – blijkt dat sommigen zelfs na hun trouwdag in een emotionele dip zitten.

Het is niet merkwaardig; de wittebroodsweken zijn voorbij, je man (en jij stiekem ook) laat zich verslonzen en ruilt jou in voor de Playstation.
Toch draait het eerste jaar van een huwelijk vooral om de verliefdheid, opwinding en seks. Je noemt je kersverse echtgenoot liefkozend ‘mijn man’, dagelijks hebben jullie spannende, hete seks en je kookt alles wat hij lekker vindt. Liefde gaat nu eenmaal door de maag.

Na jullie eerste anniversary is de lust langzaam aan het wegebben en begint het dagelijks leven (lees: de dagelijkse sleur) weer. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat pasgetrouwde stelletjes in het tweede jaar elkaar nog beter leren kennen. Het draait allemaal om het creëren van een echte, eerlijke band.

Deze hechte band komt goed van pas in het derde jaar. Volgens het advocatenduo ben je dan het gelukkigst. Man en vrouw accepteren elkaars mankementen en voelen zich op hun gemak. De nesteldrang komt op gang. Een gezinnetje stichten, huis kopen en een gezamenlijke rekening openen lijkende normaalste zaak van de wereld.
Voer je de bovenstaande stappen goed uit, dan staat jouw perfecte huwelijk niets in de weg. Of toch wel?

Kijk uit bij het vijfde jaar! De meeste huwelijken komen in deze periode onder druk te staan. Oorzaken kunnen werkdruk, geldproblemen en kinderen zijn. Wil je tips hoe je je huwelijk overleeft? Lees dan het gelijknamige boek geschreven door Clif Whichelow en Mike Haskins. ‘Wat jij nodig hebt, zijn praktische survivaltechnieken om de huwelijksjungle te overleven, zoals: Stalen zenuwen: om te kunnen omgaan met bemoeizieke familieleden, geldverspilling en verveling – en dan spreken we alleen nog maar over het trouwfeest.’ Succes!