Meer sterfgevallen door energiedranken

We moeten allemaal de dag wakker door zien te brengen, ook als we eens niet zoveel slaap konden pakken als we wilden. Koffie en energiedranken zijn voor veel mensen een onmisbaar goed, maar wist je dat energiedranken zeer schadelijk voor je zijn? Er zijn onlangs onderzoeksrapporten naar buiten gebracht van drie energiedranken en die gingen niet over rozen..

Onderzoek naar energiedranken

De Food and Drug Administration (FDA) heeft eerder een onderzoek gedaan naar 5-Hour Energy. Zij heeft 92 zieken en 13 doden gerapporteerd die het gevolg zouden zijn van de consumptie van 5- Hour Engergy shots. Nu heeft de FDA nog twee meer energiedrankjes gerapporteerd, omdat er geconstateerd is dat er 40 mensen ziek van zijn geworden en er vijf mensen zijn overleden. Het betreft Monster Energy. Daarnaast zijn er van Rockstar Energy 13 zieken en bij twee mensen chronische gezondheidsproblemen geregistreerd.

De producten waarschuwen volgens patiënten, families en dokters wel voor de mogelijkheid dat ze schadelijk kunnen zijn, maar dit zou nooit bewezen zijn. De FDA kan pas een product van de markt halen als ze kunnen aantonen dat het schadelijk is wanneer het volgens het productlabel wordt gebruikt of geconsumeerd.

Schadelijke gevolgen van energiedranken

De nieuwe rapporten met betrekking tot de schadelijke stoffen in de energiedranken 5-Hour Energy, Monster en Rockstar Energy beschrijven de volgende gevolgen:

 • Sterfte door hartaanval of zelfmoord (5-Hour Energy)
 • Miskraam (5-Hour Energy)
 • Levensbedreigende angst, doofheid en bloedingen (5-Hour Energy)
 • Sterfte door hartaanval of flauwvallen (Monster Energy)
 • Ziekenhuisopname als gevolg van onregelmatige hartslag, ernstige diarree, migraine, psychotische stoornis, hartaanval en/of braken (Monster Energy)
 • Ontstaan van handicap als gevolg van onregelmatige harstslag of een beroerte (Rockstar Energy)
 • Ziekenhuisopname als gevolg van een psychotische stoornis, verhoogde hartslag of flauwvallen (Rockstar Energy).

Al deze rapporten zijn verzameld door fabrikanten van de producten. Omdat de fabrikanten de producten fabriceren als voedingsupplementen zijn zij verplicht dit te melden bij de FDA. Een recent rapport van de overheid documenteert een scherpe piek in het aantal mensen dat medische hulp nodig had na het consumeren van energiedranken.

5-Hour Energy blijft ontkennen

Living Essentials, de producent van 5-Hour Energy, zei in een verklaring dat het bedrijf alle mogelijke negatieve gevolgen van het consumeren van de drank erg serieus neemt. Het bedrijf blijft echter volhouden dat de energiedranken veilig zijn, wanneer ze zoals beschreven worden geconsumeerd. Rockstar en Monster Energy hebben geen verklaring afgelegd.

Hoeveelheden cafeïne in energie dranken

Cafeïne is het hoofdingrediënt in energiedranken. Een recente test van Consumer Reports heeft in het volgende geresulteerd:

 • 5-Hour Energy bevat 215 milligram cafeïne;
 • 5-Hour Energy Extra Strength bevat 242 milligram cafeïne;
 • Monster Energy bevat 92 milligram cafeïne;
 • Rockstar Energy Drink, Double Strengt bevat 80 milligram cafeïne;
 • Rockstar Energy Shot bevat 229 milligram cafeïne.

Een kopje koffie bevat ongeveer 100 milligram cafeïne, alhoewel het wel afhangt van hoe de koffie is gemaakt. Starbucks koffie bevat namelijk volgens Consumer Reports 165 milligram cafeïne.

Volgens Consumer Reports is een beperkte cafeïne-inname tot 400 milligram per dag gezond voor volwassenen, 200 milligram voor zwangere vrouwen en 45 tot 85 milligram cafeïne voor kinderen (hangt af van het gewicht).

Hoge dosissen cafeïne kan resulteren in nervositeit, geheugenverlies en zelfs beroertes en hartritmestoornissen.