Poepbacteriën op citroenschijfjes

Poepbacteriën op citroenschijfjes

Je zit in de zomer op het terras heerlijk een glaasje cola te drinken met een lekker fris citroentje. Eh, zei ik fris? Ik bedoel; niet zo’n fris citroentje. Het vakblad Journal of Environmental Health schrijft namelijk dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er poepbacteriën op citroenschijfjes zitten.

citroenschijfjeE.coli (poep)bacterie

Onderzoekers hebben een bezoekje gebracht aan 21 restaurants en de citroenschijfjes goed bestudeerd. Zij werden niet blij van de resultaten: bij 70% van de onderzochte schijfjes citroen was een groot aantal ziekteverwekkers ontdekt. De bacteriën bestonden onder anderen uit de E.coli bacterie die ook in ontlasting voorkomt. De zogeheten ‘poepbacterie’. Ook troffen de onderzoekers van de citroenschijfjes andere darmbacteriën aan die je ook niet via je drinken wil binnenkrijgen.

Besmetting

De poepbacteriën zijn hoogstwaarschijnlijk via de vingers van de het restaurantpersoneel op de citroenschijfjes terechtgekomen. Het is ook mogelijk dat ze zelfs al bij de leverancier besmet werden.

Gelukkig hebben de meeste mensen een goed afweersysteem, waardoor het niet vaak voor komt dat je daadwerkelijk besmet raakt door de poepbacterie op een citroenschijfje. Dit liet professor Philip Tierno weten. Hij leidde het onderzoek.

Ik ben toch benieuwd wat ik ga doen de volgende keer dat ik een citroentje bij mijn cola krijg..