Rembrandt

Rembrandt

Vroeger toen ik als klein meisje nog op de basisschool zat, moest de hele klas altijd op mij wachten tijdens de taaltoets. Hoe het eruitzag was belangrijker dan correcte spelling (de taalnazi in mij kwam pas op latere leeftijd zijn regime opleggen aan een ieder). Met mijn chique met hout afgewerkte vulpen – oh wat was ik er trots op – boetseerde ik in opperste concentratie en zorgvuldige precisie elk woord tot een Rembrandt. Synchroon dansten ze op de blauwe lijnen van mijn schrift, nooit uit de maat, nooit los van hun metgezellen. Stiekem was ik jaloers op de meisjes die met mooie, grote ronde letters schreven. Hartstikke rebels, elke letter los schrijven en ook nog eens in verschillende richtingen. Bijna net zo gedurfd als kleuren buiten de lijntjes of fietsen zonder handen. Thuis probeerde ik op papier hun volle a na te maken en zelfs in mijn eigen handschrift te weven. Tot ik het moe was om telkens woorden door te moeten schrappen, omdat ik vergat de a op mijn nieuwe hippe, stoere manier te schrijven. En nu zeg ik ook heel nonchalant ‘schrappen’, maar eigenlijk zette ik met potlood en liniaal een perfect horizontaal streepje onder het woord en schreef de correcte versie er netjes achter. Want zo’n badass was ik.

Het tijdperk van volle vullingen doorknippen voor de doorzichtige bolletjes en high worden van tipp-ex zit er inmiddels voor mij op, maar handschriften blijven mij fascineren. Het is een open deur naar iemands karakter en geeft meer bloot dan je zou vermoeden. Overigens ben ik mijn wilde haren nog niet verloren. Vandaag schreef ik één zin met twee verschillende pennen en eindigde zonder punt.

Wil je weten wat er achter jouw gekriebel schuilt? Lees dan hier even verder, voordat je die handgeschreven kaart naar je schoonmoeder stuurt.