Trillend ooglid

Het maakt je horendol. Je hebt het gevoel dat iedereen het ziet en erin knijpen of erop slaan helpt niet. Dat zoiets onnozels zó irritant kan zijn. We hebben het over, jawel, een trillend ooglid. Het is een fenomeen wat iedereen wel bekend voor zal komen. En je bent zeker niet de enige die wel eens een ooglid heeft dat plots zijn eigen leven wil leiden. Nou, dat is fijn om te weten, maar de grote vraag is echter; waar komt een trillend ooglid vandaan en hoe kom je er van af?

Oorzaak trillend ooglid

Vroeger werd een trillend ooglid, ook wel benigne faciale fasciculaties genoemd, gezien als een aandoening. Tegenwoordig weten we dat het slechts een naar en zeer irritant gevolg is van stress, vermoeidheid of te lang turen naar een beeldscherm. Een trillend ooglid houdt simpelweg in dat de kleine spiertjes in het ooglid onwillekeurig en erg snel aanspannen en ontspannen. Dit voelt aan als spiertrillingen en het kan je behoorlijk irriteren. Meer dan irritant is een trillend ooglid gelukkig niet, want het is geheel onschadelijk.

Wanneer ben ik er weer vanaf?

Heb je eenmaal een trillend ooglid, ga er dan maar niet vanuit dat je er over een uurtje vanaf bent. Bij de meeste mensen houdt het spastische oog wel tot een week aan, maar als de goden je goed gezind zijn ben je er binnen een paar minuten vanaf.

Tips tegen trillend ooglid

Gelukkig kun je iets aan doen aan een trillend ooglid. We hebben een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet. Heb je een trillend ooglid dat maar niet over wil gaan, bedenk dan eens waar eventuele stress vandaan kan komen. Neem je te veel hooi op je vork? Heb je te weinig rustmomenten? Werk hieraan. Heb je een baan waarbij je veel tijd doorbrengt achter een beeldscherm, neem dan regelmatig een koffiepauze. Sta in ieder geval om het uur een keer op en focus je op iets anders dan je scherm. Loop desnoods wat vaker naar de printer. Wat vaak ook dé remedie is tegen dat vervelende trillende ooglid is lekker een weekend goed uitslapen en rustig aan doen. De donkere dagen zijn toch weer in aantocht, dus een weekendje in bed doorbrengen achter de tv is weer helemaal geoorloofd. Je kunt je ooglid ook eens zacht masseren.

Helpen bovenstaande tips tegen een trillend ooglid niet, dan kun je altijd een huisarts raadplegen.