Wat betekenen jouw vetrolletjes?

Een vrouw zal niet lang hoeven na te denken over de vraag waar haar vetrolletjes zich ophopen. Iedereen heeft haar zwakke plek. De één heeft love handles en de ander lijkt na een weekje vakantie en onbezonnen eten en drinken naar huis te gaan met twee een stuk bollere wangen. Maar wist je dat de plek waar vet zich ophoopt veel meer zegt over je leefstijl dan over je erfelijkheid? Dat is een goed teken, want dat houdt in dat je er iets aan kunt doen! Wat betekenen jouw vetrolletjes?

Buikje

Sommige mensen hebben snel last van een boller buikje. Vooral na een avondje lekker snoepen voor de tv lijkt je buik een stuk boller dan toen je opstond en soms is een buikje ook niet snel meer weg te krijgen. Het kan zijn dat je een slank lijf hebt, maar dat vervelende buikje maar niet weg krijgt.

Oorzaak buikje

In de meeste gevallen komt een bollere buik door stress. Volgens voedingsdeskundigen zorgt stress er namelijk voor dat je nieren een bepaald hormoon uitscheiden. Hierdoor wordt vet gecentreerd op je buik vastgehouden, wat de oorzaak is van je buikje.

Oplossing

Een onbeperkt abonnement op de sportschool is niet de oplossing tegen een buikje. Het beste kun je yogalessen of pilates gaan volgen. Dit is effectiever tegen een buikje dan cardio. Wat je verder kunt vermeiden zijn koffie, fastfood, alcohol en koffie. Ben je een zoetekauw, dan ga je het zwaar krijgen. Ook zoetigheid is een no-go wanneer je van je buikje af wil. Wat wel aan te raden is, is vis, groene groenten, olijven, avocado’s, kip en zoete aardappelen.

Dikke kuiten

Hoge laarzen zijn uit den boze, over skinny jeans maar niet te spreken. Je hebt dikke kuiten en wil er van af! Maar hoe?

Oorzaak dikke kuiten

Dikke kuiten zijn in de meeste gevallen een gevolg van vermoeidheid die veroorzaakt kan zijn door slecht (diep) slapen. Ook kan het zijn dat je ’s nachts slaapwandelt. Je hebt dan geen rustige nacht en komt rust te kort. Je dikke kuiten kunnen zwaar aanvoelen of opzwellen.

Oplossing

Wat je tegen dikke kuiten, ofwel tegen slecht slapen, kan doen is suiker en calorieën vermeiden vanaf 3 uur voor het slapen gaan. Over het algemeen kun je beter zelfs minimaal eten en drinken na het avondeten. Dit voorkomt een volle blaas die je nachtrust kan verstoren. De enige producten die je ’s avonds gewoon kunt consumeren zijn vis, yoghurt en eieren. Deze voedingsmiddelen bevatten vitamine B die bevorderlijk voor de nachtrust. Probeer hierna eens een goed boek in bed te lezen of neem een warm bad voor het slapen. Ontspanning voor bedtijd is aan te raden.

Vetjes rond je bh bandjes

Soms zie je vrouwen lopen waarbij je de lijnen van de bh afgetekend ziet door het shirt. De bh zit dan zo strak dat de vetjes eromheen uitpuilen. Ze worden verdreven en er is maar één kant om op te gaan: naar buiten. Sommigen kunnen hiervan genezen door een goed passende bh te kopen, maar enkelen hebben gewoonweg zulke grote borsten en oksels dat een bh afdruk onvermijdelijk is. Maar waar komen die vervelende bh vetjes vandaag en hoe kom je er vanaf?

Oorzaak vetjes rond je bh

De oorzaak van dit probleem zijn koolhydraten. Het kan zijn dat je lichaam koolhydraten op een verkeerde manier verteert, wat vetjes rond je bh zone ten gevolge heeft.

Oplossing

Verorber minder of tijdelijk geen koolhydraten en granen. Dit zit in brood, crackers en pasta. Zodra je merkt dat dit dieet aanslaat, dan kun je stapsgewijs volkoren pasta en quinoa in je dieet opnemen. Je lijf heeft namelijk wel koolhydraten nodig. Oefeningen hebben weinig effect als het gaat om dit probleemgebied. Wat wel aan te raden is, is intensieve cardio zoals spinnen.

Love handles

Veel mannen houden ervan, veel vrouwen haten ze. Vetjes op je heupen, ofwel: love handles, ook wel muffin top genoemd. Vrouwen met dit figuur zijn totaal niet dik, maar hebben een recht, tailleloos figuur. Dit maakt broeken kopen niet bepaald een feestje.

Oorzaak love handles

De oorzaak van die vervelende love handles die maar niet weg te sporten zijn is niets minder dan onze grootste vriend suiker. Je lijkt kan insuline niet goed verwerken. Het ‘enige’ wat je te doen staat is geen suiker meer tot je nemen. Ik weet dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is, maar je zult versteld staan van het resultaat. Verder heeft de muffin top net als het buikje soms te maken met stress.

Oplossing

Wat je hiertegen kunt doen is tijd voor jezelf nemen. Plan desnoods een kwartier per dag in om niets te doen. Lekker relaxen is goed voor je lijf. Daarbij pas je je eetpatroon aan, door producten te consumeren met veel antioxidanten. Denk hierbij aan felle groenten of blauwe bessen en frambozen. Bikram yoga is ook aan te raden om je te leren ontspannen.

Bolle wangen

Door jouw bolle wangen moet je altijd je legitimatie meenemen als je alcohol wilt kopen. Wanneer je lacht lijk nog zelfs nog een paar jaar jonger. Dat vervelende babyvet is overal weggegaan, behalve van je gezicht.

Oorzaak volle wangen

Je kunt je legitimatie net zo goed thuis laten, want alcohol kun je voorlopig het beste laten staan. Producten met alcohol is een tevens bron van suiker en de vervelende aanstichter van jouw dikke wangen. Alcohol droogt je huid uit. Je lijf wil daarom zoveel mogelijk vocht vasthouden, wat vooral jouw gezichtje zo bol maakt.

Oplossing

Matig alcohol gebruik en masseer je gezicht met regelmaat met verzorgende producten. Je begint in het midden bij je neus en maakt bewegingen naar buiten richting je oren. Hierdoor breng je de bloedtoevoer op gang.

Dikke dijen

Je lijf is eigenlijk perfect: je hebt een mooie platte buik, een duidelijke slanke taille, maar je vind je billen en dijen te nadrukkelijk aanwezig. Zo’n figuur wordt ook wel een peerfiguur genoemd. Je bent dan breed bij je heupen je wordt smaller naar boven. Je schouders zijn smaller dan je heupen.

Oorzaak dikke dijen

Zoals ik aan het begin van dit artikel al min of meer aangaf: de plaats waar je vet opslaat zegt meer over je leefstijl dan over erfelijkheid. Helaas zegt het peerfiguur alles over je genetische materiaal. Eén troost, ben je een peer, dan heb je beduidend minder kans op hart- en vaatziekten. Je kunt beter vetjes vasthouden rond je heupen dan rond je buik of borst. Hier zitten namelijk je organen. Je dijen kunnen wel wat hebben.

Oplossing

Brede heupen heb je of heb je niet. Je hebt er echter wel enige invloed in. Laat sojaproducten, zoals sojamelk en sojayoghurt staan.