Beleving

Beleving

In mijn beleving……

In plaats van te zeggen ‘ik ervaar’ of ‘ik vind’, leren we tegenwoordig te zeggen ‘in mijn beleving’ . Daar valt niet aan te tornen, want iemand z’n beleving is iemands beleving, het komt vanuit de persoon.
Voorbeeld: we zitten met een groep meiden te eten in een ‘net’ restaurant. Je weet wel, drie worteltjes en een spruitje. Naast de worteltjes ligt een stukje vlees dat weer gedrapeerd is op een lepel jus.
Die jus daar gaat het om. Die wordt dan niet zomaar op je bord gelepeld, maar met behulp van de lepel over het bord geveegd. Zie je het voor je? Het heet Haute Cuisine en is bedoeld om niet alleen de tong, maar ook het oog te strelen.
Ik word gestreeld. Ik vind zoiets wel knap bedacht.
Mijn buurvrouw zegt: ‘Jessus, heb ik ook nog zo’n remspoor op m’n bord. Die vind al dat gekunstelde maar niets. Geef haar maar gewone kost.
Beleving. De één vind het knap de ander ziet een remspoor!

Het leuke is dat je in eenzelfde situatie dus hele verschillende reacties kan krijgen en dus ook anders naar een situatie leert kijken. Een minder leuke kant is dat situaties op verschillende manieren beleefd worden. Dan krijg je een aantal verschillende belevingen van hetzelfde voorval.

Die beleving is voor ons hetzelfde

Vorige week kom ik een buurman tegen bij de plaatselijke super. Buurman zie ik niet zo vaak buiten, dus raken we even aan de praat. Na de gebruikelijke uitwisselingen over het weer en onze gezondheid vertel ik hem dat ik verder ga winkelen. Ik heb nog heel wat inkopen te doen en zie zoveel heerlijke groentes liggen. Even uitzoeken dus. Buurman vindt winkelen maar niets in zo’n grote super, want de keus is te groot. Hij heeft liever bloemkool en tomaten. Niets meer, dan hoeft hij niet te kiezen. Ha!

Zondag was ik bij uitzondering op het voetbalveld. Oudste kon promoveren met zijn elftal. Nu heeft hij mij van kleins af aan op het hart gedrukt om geen onnozele kreten te slaken langs de lijn, dus doe ik mijn uiterste best om binnensmonds toe te juichen. Als al die coaches om mij heen dat nu ook eens zouden doen! In de beleving van vader nr. 1 is de uittrap niet goed. Vader nr. 2 vindt dat er geen techniek aanwezig is. Daar is vader nr. 3 het weer niet mee eens. Toeschouwer nr 4 laat al boerend weten dat het hele team kl…. is. Daar springt vader nr. 1 weer op in. In zijn beleving ligt het alleen aan de spits! Gelukkig horen de spelers al die goedbedoelde adviezen niet en luisteren ze alleen naar hun eigen coach. Al met al zijn ze toch gepromoveerd en in de beleving van alle coaches hadden ze het verdient.

Het mooiste vind ik nog wel verhalen van vroeger. Ik heb drie zussen die allen jonger zijn dan ik. Wij vinden het heerlijk om over vroeger te praten, oude verhalen op te rakelen. En toch zijn in onze beleving de gebeurtenissen net iets anders dan bij de andere zus. Bij sommige incidenten kunnen de twee jongere zussen volgens ons, de twee oudste zussen, echt geen herinnering hebben, omdat ze er gewoonweg niet bij waren. In hun beleving wel. Ach het maakt ook niet uit. Wij beleven vroeger weer met z’n allen alsof we weer even terug in de tijd zijn. Heerlijk thuis bij onze ouders, veilig en gezellig. Die beleving is met het vertellen van die verhalen voor ons allen hetzelfde.

Babs