Buurman en buurman

Buurman en buurman

Een goede buur is beter dan een verre vriend, zo gaat het gezegde. Door ervaring kan ik mij daar helemaal in vinden. In de tijd dat onze kinderen klein waren hebben wij menig keer op onze buren terug kunnen vallen en zij op ons. Dan heb je niets aan familie die een eind verder weg wonen. Is niet handig.
Wat later hebben wij kennis gemaakt met de achterburen. Manlief en buurman trekken meer met elkaar op dan wij dames, maar dat is vanwege de talenten van beide mannen. Manlief doet de tuin en klust als het moet. Buurman klust dat het een lieve lust is. Manlief kan daarbij prima upperen.

Betekenis: Upperman – Opperman
Eertijds operman, ook wel upperman De werkman die voor de metselaar de materialen (stenen, kalk, enz.) aandraagt. Vroeger ook de handlanger van de (dak)dekker. Verder verricht hij allerlei klussen, zoals opruimen, vegen en schoonmaken.

Goede combinatie dus, die twee. Buurman en Buurman.
Nou, heeft elk voordeel z’n nadeel heeft een bekende Nederlander ooit eens gezegd en zo ook deze. Buurvrouw moppert wel eens dat ze maar een half woord hoeft te laten vallen of de volgende klus wordt al weer voorbereid. Wat maakt dat zij regelmatig in de verbouwing zit.
Manlief klust daarentegen alleen als hij er niet onderuit kan komen, maar is overactief als het aankomt op opruimen (en ik hoor sommige van jullie denken; ‘waar zeurt ze over?’). Het moet wel gezegd worden dat beide buurmannen hun taken echt geweldig uitvoeren, daar hoor je van buurvrouw en mij geen klachten over.
De combinatie klusser/upperer is dus een hele goede. Geen klusprogramma die daar tegenop kan boksen. Of het nu gaat om de gevel opnieuw bekleden, een muur metselen, poorten maken en afhangen of een TV ophangen zonder dat er een draadje zichtbaar is, buurman en buurman maken het wel. Ajeto!

Buurman is niet alleen handig, maar ook nog eens creatief. Een echte Willy Wortel. Of het nu gaat om een muizenval, kippenkooi of hoogtezon, hij vogelt en knutselt net zo lang tot alles met de afstandsbediening bediend kan worden en tot in de puntjes afgewerkt is.
Ik leg uit: Muizenval. Te verkrijgen bij elke doe-het-zelf zaak en zelfs bij de kruidenier. Simpel en goedkoop. Veer, kaas, muis; dood.
Nee zo doet buurman dat niet. Er wordt een 5-sterren val gemaakt met zwaailichtje en sirene om aan te geven dat de muis ook in de val is gelopen. Van roestvrij staal. Hij wordt daarbij niet gedood. Nee, hij verblijft in zijn 5-sterren hotel tot buurman hem ergens anders buiten kan zetten.
Elke Willie Wortel heeft natuurlijk ook zijn tegenslagen. Zo ook de episode met de Hoogtezon: voor buurvrouw had buurman een hoogtezon boven het bed gemaakt, volledig op afstandsbediening. Niet in gebruik werd het gevaarte door de afstandsbediening naar boven getakeld via een ingewikkelde constructie die in het plafond verborgen was. Zo’n afstandsbediening werkt op een bepaalde golflengte. Die had buurman netjes afgesteld. Alleen schrok buurvrouw midden in de nacht wakker van een dalende hoogtezon, omdat een andere buur de garage sloot met een afstandsbediening op dezelfde golflengte! Foutje.
Ook de kippenkooi (ja echt! Die gaat op afstand open en dicht zodat de kip – het is er één – kan scharrelen) , gazonsproeier (luikje open, sproeier omhoog!) en televisiearm worden op afstand bediend. Het is alleen even uitvogelen welke knop waar voor dient!
Metselen, timmeren, schilderen, bedenken. Zet buurman er aan en het verschijnt. Manlief assisteert daarbij waar nodig, zodat alles voorhanden is en de boel daarna ook nog eens netjes achtergelaten wordt. Het grappige is dat net als in de animatieserie, de samenwerking tussen Buurman en Buurman ook zo loopt. Buurman zet een doos met 1000 schroeven en pluggen neer, ander Buurman loopt ‘m omver. Buurman 1 heeft iets bedacht, maar dat werkt niet zoals gepland, Buurman 2 maakt het nog een graadje erger. En dan de discussies! Maar nooit ruzie.

Naast het DIY-en voor onszelf zijn Buurman en Buurman soms ook bereid voor anderen te klussen. Dit niet altijd tot grote vreugde van de vrouwen, maar ach, je moet je geluk delen, nietwaar? Laten we eerlijk zijn, niet iedereen heeft van die gouden handjes!
Dus, daar gaan ze dan, bepakt en bezakt met de nodige schroeven, boren, hamers en weet ik wat allemaal, naar de volgende klus om weer iemand super blij te maken.
Wat zeg je, een klusje? Oh, nou daar moeten we even voor in de agenda kijken hoor. Thuis valt er ook nog een en ander te doen.

Hierbij dus een saluut aan Buurman en Buurman. Voor alle klussen die al geklaard zijn en alle klussen die ongetwijfeld nog gaan komen. Dank aan onze eigen Buurman Willie Wortel die met geduld en vakkennis ons leven een stuk aangenamer en leuker heeft gemaakt.

Ajeto! Buurmannen

Babs

Bron: http://www.onserfgoed.com/Oude-beroepen-O.html