De Jurk

De Jurk

Ook zo genoten van de inhuldiging van onze nieuwe Koning? Naast alle feestelijkheden en officiële handelingen was het toch ook een feestje om onze nieuwe Koningin te mogen aanschouwen?  Wat een prachtige vrouw is Maxima en hoe mooi weet zij zich te dragen.
Prachtige kapsels en make up, maar waar veel vrouwen toch naar gekeken hebben zijn de prachtige jurken en de hoeden. Smaken verschillen, maar die van Maxima (en haar stylist) zijn toch wel van een klasse apart. Vijf prachtige jurken, elk passend bij de activiteit waar zij bij aanwezig moest zijn.
Het maakt ook niet uit wat deze vrouw draagt, ze doet dat met zo’n elegantie, dat het er niet toe doet. Perfect beheerst, altijd even stralend en nooit struikelend op haar hakken (wat op zich al een prestatie is!). Koning Willem was bijna onderschikt aan de stralende vrouw die naast hem zat tijdens de plechtigheden, zo’n energie straalde ze uit!
Niet alleen de jurk van onze nieuw Koningin waren mooi om te zien, ook de jurkjes van de prinsesjes waren in stijl. Een familielid die toevallig langskwam vond het maar niets. Niet de jurken van Maxima en ook niet de jurken van de prinsesjes. Zo zie je maar, smaken verschillen.

Die Jurken maken het een feest.

Ik loop zelf niet vaak in een jurk en zeker niet in de categorie van jurken die bij de Kroning aanwezig waren, maar vroeger droegen we niets anders. Meisjes droegen geen broeken. Zelfs niet in de winter. Brrrrr. De eerste keer dat wij meisjes een broek naar school aan mochten was toen ik op de middelbare school zat.  Wat een heerlijke vrijheid!

Maar even terug naar die jurken. Zulke jurken als Maxima zal ik nooit de gelegenheid hebben om aan te trekken, maar vroeger droegen wij meisjes wel jurken. Thuis was het traditie dat wij allemaal een nieuwe garderobe kregen als er een nieuw schooljaar begon. Dat betekende dat mijn moeder de hele zomer jurken moest naaien, want een in een  winkel gekochte jurk was er niet bij. Wel mochten we stof en model uitzoeken. En in de tijd dat het nog mode was, ook een petticoat!
Dat gevoel van die petticoat was zo heerlijk. Je kon er zo lekker mee zwieren, maar omdat ik niet zo elegant was (jullie weten dat wellicht nog wel), zwierde ik dan ook regelmatig alle kopjes en glazen van de tafel af!

Maar goed, dat waren nog enigszins draagbare jurken. Anders zijn de jurken die je op de catwalk ziet. Ik kijk erg graag naar, die mode shows, maar weet eigenlijk niet wat er mee aan moet. Ze zijn vaak zo extreem! Misschien is het ook niet de bedoeling dat ze in het echt gedragen worden (of dat mijn figuur daar geschikt voor zou zijn). Misschien zijn ze alleen bedoeld om te laten zien hoe uitzinnig kunstig de couturiers zijn. Nou volgens mij lukt ze dat dan aardig!

Ach, we zijn zo van de jurken van Maxima, door het verleden van de petticoat naar de Catwalk gewandeld. Niet op hoge hakken, maar dan vanuit onze luie stoel, dan wel.
Ik hoop onze Koningin nog vaak te mogen zien, want ik ben fan, in welke jurk of broek ze dan ook mag verschijnen!