DIY

DIY

‘Het huis moet geschilderd worden’. Dit zeg ik al een jaar of 3 tegen manlief, maar er is nog niet één kwast in een pot verf geweest. Voor de meeste mensen is dit niet zo’n obstakel, maar wij hebben daar zelf niet de puf voor. Elke keer verzinnen we een smoes om het niet te doen.
1.    We zijn te moe om te verven in de korte weekenden die we hebben.
2.    De dagen dat we vrij zijn hebben we andere dingen te doen.
3.    Het is zonde om onze vakantiedagen op te nemen om thuis te werken.
4.    We wachten tot de kinderen de deur uit zijn en pakken het dan groots aan.
5.    We willen ons geld eigenlijk ergens anders aan besteden.

Allemaal smoezen om niet te hoeven verven. Ik heb al geopperd om kamer voor kamer te doen, dan is de klus te overzien, maar dan vallen we toch maar weer terug op smoes nummer 1 tm 5, welke ons op dat moment het beste uitkomt.

Nou zou je denken dat met zo’n handige mannen als Buurman en Buurman, zo’n klus een fluitje van een cent zou zijn, maar voor onze eigen klussen voelen wij ons te bezwaard om hulp te vragen. Ik denk niet dat Buurman zou weigeren, maar hij wil er niets voor terug hebben en dat geeft ons bezwaar. Zo’n man wordt overal voor gevraagd met de intentie (onuitgesproken uiteraard) dit met gesloten beurzen te doen. Buurvrouw is haar man dus regelmatig kwijt. Ok, dan kan er toch een wederdienst bewezen worden? Nee. Niet als Buurman zelf zo handig is en nooit hulp wil hebben.

Met gepaste jaloezie kijk ik naar de vele programma’s

Dat wordt dus DIY of een professional inhuren. En dan komen de smoezen.
Niet alleen manlief verschuilt zich achter de smoezen. Ik diy ook wat smoezen betreft! Het verven op zich is niet het meeste werk;  voorbereiden, meubels sjouwen, afdekken en daarna alles gepoetst en opgeruimd weer op de plaats!Poeh! Wat een werk!
En ik weet dat als we eenmaal aan de gang zijn dat we ook nog andere dingen willen aanpakken. We zijn toch bezig. Nieuwe kast en oh ja, tapijt kan ook wel vernieuwd worden. Die ligt er al jaren en dan kunnen we het schilderwerk meteen matchen. Ja eigenlijk wil ik de tussenwand tussen slaapkamer 1 en 2 ook verwijderd hebben, dan hebben we echt een fatsoenlijke slaapkamer. Of zullen we gewoon de deur van een van de slaapkamers wegdoen en daar een walk-in-closet van maken? Ja, dan moeten we het tapijt zeker vervangen, want dan heb je één mooie ruimte.
Ik word al moe van de gedachte. Het hele huis op zijn kop en wekenlang in de rotzooi. No thanks! We stellen het schilderen nog maar even uit.  Kijk, daar heb je smoes 1 tm 5 die weer van pas komen.

Met gepaste jaloezie kan ik naar de vele programma’s kijken waarin wordt geklust voor mensen die het zelf niet kunnen, om welke reden dan ook. Ik denk er wel eens aan om ook in te schrijven. Extra voordeel is dat er dan ook inrichtingsadvies gegeven wordt. Ik ben zelf helemaal weg van de stijl van Piet Boon. Mooi lijnen en kleuren. Mooie concepten. Het enige dat je hoeft te doen is binnenlopen en blij verrast kijken als het af is. En je portemonnee opentrekken, vrees is. Ik ben bang dat zijn ontwerpen zullen niet voor de meeste mensen, waar wij ook toe behoren,  betaalbaar zijn. Maar mooi is het wel.

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een DIY project van het soort; 3 kamers in één uur klaar. Daar is ook een programma van. Het team komt dan met een man of 40 sterk je huis binnengevallen en er wordt geverfd, vloer gelegd, behangen en meubels opgeknapt. Als de eigenaar na 1 uur thuiskomt is er een complete metamorfose tot stand gekomen. Ik vermoed alleen dat je niet aan de muren of meubels mag komen, die zullen nog behoorlijk nat zijn. Nee dat is ook niets voor mij. Het moet wel fatsoenlijk gebeuren anders is al dat werk en geld weggegooid!

Ik vrees dat ik nog een tijdje tegen de grauwe muren van mijn huis aan moet kijken. Tot kinderen de deur uit zijn, of we met pensioen zijn, of uitgerust, of geen andere wensen waar ons geld aan op kan gaan. Ik begin te denken dat het makkelijker is om gewoon te gaan verhuizen tegen die tijd!

Babs