Huizenjacht

Huizenjacht

Nu is de ideale tijd om een huis te kopen! Dat horen we van verschillende mensen. Ook de ‘experts’ zijn het er mee eens; dit is de ideale tijd om een huis te kopen, zeker als je geen huis hebt om te verkopen. En als je een huis zoekt, natuurlijk.
Oudste heeft dus ook de sprong gewaagd en is op zoek naar een eigen ‘stekkie’, gevolgd door jongste en haar vriend, die toch graag ook op zichzelf willen wonen. Aangestoken door het vooruitzicht op een nieuw onderkomen, met meer mogelijkheden, wil middelste met zijn vriendin ook naar een ander huis gaan kijken.
Voor oudste lijkt het niet onoverkomelijk om iets te vinden, hij verdient prima. Maar om een huis alleen op te kunnen brengen valt toch niet mee. Wij hebben inmiddels in aantal, al een kleine straat huizen bekeken, maar ‘het’ huis zit er nog niet bij.
Leuke bezigheid, huizen kijken. Pa en ik mogen mee. Ik voor de indeling en praktische kant. Pa voor het technische gedeelte. Ik voel mij een beetje voyeur, zo in de huizen van vreemde mensen rondneuzen, maar oh wat is het leuk!
Leuk om te zien hoe verschillend huizen worden ingericht, maar ook hoe verschillend huizen worden bijgehouden.  En wat hebben wij veel commentaar op de huizen! ‘Dit zou ik zo doen’, of ‘nee dit kan echt niet’, of ‘hoe verzinnen ze het’! Maar ook ‘wat goed bedacht’ en soms ook een beetje jaloers omdat ik iets wel erg ‘leuk gevonden’ vind.
Als ik thuis kom, werp ik eens een kritische blik op mijn eigen interieur. Er staat te veel. Sommige dingen zijn gedateerd. Kloppen de kleuren nog wel? Jeeminee, wat moet er geschilderd worden!
Al die boeken en cd’s die daar staan, wat een rommeltje. Moet dat echt, of kan ik ze wel opruimen?
Pa en ik hebben al een aantal zaken besproken die opgepakt moeten worden in ons eigen huis. Het moet er echt van komen, maar dan komt hij met de opmerking dat we beter kunnen wachten tot oudste en jongste de deur uit zijn. Dan kunnen we in één keer…….. Zucht! Ik wil nu zo graag al.
Niet dat ik ze kwijt wil, hoor, het is veel te gezellig met de kinderen thuis, maar toch…….
We zouden veel spullen op kunnen ruimen. Onze slaapkamer vergroten en een inloopkast maken. De werkkamer onder handen nemen en dan meteen alles schilderen als we toch bezig zijn. Oh en het tapijt op de slaapkamers kan ook niet meer. Parket, dat wil ik!
Zijn praktische kijk op de zaken steken mij. Omdat ik weet dat hij gelijk heeft maar ik daar niets mee kan. Ik wil ook weer iets nieuws, schoons en fris!

Inmiddels komt middelste met vriendin op de koffie. Ze hebben ook geïnformeerd naar hun  mogelijkheden. Die zijn er, maar ze willen eerst hun huidige woning verkopen. Erg verstandig! Er zullen nog veel meer verstandige besluiten genomen moeten worden voor ze zo ver zijn dat ze in een nieuw huis zitten. Spannend!
Dan nog jongste: zij en vriend willen ook zo graag een stekkie voor zichzelf, maar ze studeren nog allebei. Maar ook dit stel is verstandig (hoe heb ik het toch voor elkaar gekregen om 3 verstandige kinderen te krijgen en ook nog 2 verstandige ‘aanhang’ kinderen!?). Na de opties gewogen te hebben, besluiten ze toch maar te wachten tot ze afgestudeerd zijn en het geld dat ze uitsparen, te sparen!

Als klap op de vuurpijl gaan we op visite bij een collega die net in haar nieuw gebouwen bungalow is getrokken. Over alles heeft ze inspraak gehad; van indeling tot de kranen tot waar de lichtpuntjes komen te zitten. Helemaal van haar en haar man dus. Mooi en nieuw en schoon! Ja daar houd ik wel van.
Wij hebben die optie nog niet, want jongste blijft nog zeker een jaar thuis wonen. Ach, blijft er toch nog wat gezelligheid achter bij ons en het huis ziet er nog niet zo erg uit dat we niet even kunnen wachten met onze plannen.
En wie weet, worden we ook aangestoken door de ‘huizenkoorts’ en kunnen we tegen die tijd ook gewoon verhuizen!

Babs