Mars en Venus

Dit is wel een mooie. Zuinig, lage wegenbelasting, niet te veel kilometers, goed in de lak, airco en elektrische ramen. Echt alles wat je nodig hebt om van- en naar school en werk te rijden.

Mars en Venus zitten samen op de bank naar tweedehands auto’s te kijken. Ik luister stiekem mee.
Mars heeft alle praktische zaken op een rij gezet en heeft het internet afgestruind. Met een zeer beperkt budget mag je natuurlijk niet teveel noten op je zang hebben, dus kijkt Mars naar de essentiële voorwaarden. Gelukkig heeft Mars er verstand van.

Hij somt alle zaken nog een keer op, noemt de prijs en vraagt: ‘zullen we morgen dan maar even gaan kijken?’

Venus kijkt naar de foto op zijn laptop en zegt 6 magistrale woorden, die alle door Mars aangedragen argumenten met één veeg van tafel doen verdwijnen; ‘Maar ik vind ‘m niet mooi!’
Mars doet nog een zwakke poging om Venus te overtuigen, maar heeft toch al snel door dat dit ‘m niet gaat worden.

Ik vind dit een boeiend schouwspel. Mijn dochter en haar vriend die samen hun relatie opbouwen en waar ik (soms) getuige van mag zijn. Ze zijn een typisch Mars-Venus stel met alle tegenpolen van dien, maar ook met veel overeenkomsten. Leuke gesprekken zijn het. Soms plagend, soms uitdagend, altijd erg liefdevol. Een leuk stel bij elkaar die door hun verschillen elkaar prima aanvullen.

De verschillen tussen Mars en Venus is bij de huidige generatie wel kleiner dan vroeger, merk ik. Mars mag wat meer trekjes van Venus vertonen en Venus mag zeker wat meer in haar Mars hebben!
Mars mag meer gevoel tonen. Er wordt ook verwacht dat hij evenveel huishoudelijke taken op zich neemt en flink bijdraagt in het opvoeden van de kinderen. Niemand kijkt op als Mars staat te stofzuigen of de kinderen van school haalt terwijl Venus op kantoor zit.

En Venus. Venus is geen hulpeloos wezen dat met de minder goed betaalde- of geen baan genoegen moet nemen. Ze weet wat ze wil en gaat er achteraan.
Het is wel fijn dat we niet meer in die vaste man-vrouw rol zitten en dat de taken over beide partners zijn verdeeld. Ook al is het vaak meer uit noodzaak dan behoefte als beide (moeten) werken.
Waar ik ze niet om benijd, deze huidige generatie, is dat ze zo veel tegelijkertijd moeten doen. Werken, gezin, huishouden, sporten, sociale contacten, uitgaan, school. Veel hoor! En dan ook nog quality time voor elkaar. Vroeger hadden we maar 24 uur in een dag. Als ik hoor wat er tegenwoordig allemaal op één dag gedaan moet worden, lijkt het wel of ze meer uren hebben! Knap werk hoor.

Maar hoe is ‘t uiteindelijk afgelopen met mijn Mars en Venus? Nou, uiteindelijk heeft Venus ingezien dat het toch wel een leuk autootje was voor die prijs. Hij staat nu voor de deur. En naast ‘t feit dat het een zuinige, strak in de lak met weinig kilometers autootje is, is ie ook nog best leuk!
Hebben Mars en Venus dat toch ook weer mooi voor elkaar!

Babs