Perfecte zaterdag

Poetsen, boodschappen, stad, tuinieren, de markt. Cake bakken, soep maken. Zaterdagen zijn druk. En gezellig. Zaterdag avondeten is nog gezelliger. Dan is de keuken vol pratende, discussiërende, etende mensen. Zo gaat dat bij ons thuis, want eten zorgt dat iedereen die mee-eet ook mee-kookt. In ieder geval mee-proeft! Dit zijn de perfecte momenten voor mij. Alle mensen die ik lief heb om mij heen samen bezig met roeren en snijden.
Eten is voor mijn gezin erg belangrijk en dat komt door onze achtergrond. Half Indisch, lange tijd in zuid Californië gewoond en verzot op alle keukens. Dan komen er heel wat creatieve gerechten je keuken uit. En omdat wij zaterdagavonden graag samen aan tafel zitten, (trouwens bijna elke avond) kiezen we op zaterdagen vaak voor de wat makkelijke – maar niet minder lekker- gerechten. Comfort Food, heet dat in het Engels. Je zou het kunnen vertalen naar Troost eten, maar het dekt de lading niet echt.
In ieder geval. Meestal wordt er op zaterdag een brood maaltijd gemaakt, maar dan wel uitgebreid. Het gaat niet alleen om wat we eten, maar dat we met z’n allen aan tafel zitten en de week kunnen laten passeren. Het gaat om de gezelligheid. Geen gehaast na het werk. Niet laat thuis omdat er gevoetbald moet worden. Lekkere verse spullen in huis waar we lang en ontspannen met z’n allen aan tafel van genieten.

Dat brengt ze thuis

Iedere familie heeft zo zijn eigen favoriete recepten en als je die nog niet hebt is er op bijna elke televisiezender wel een programma om je daar bij te helpen. Zorg dat jouw gezin ook van die favorieten heeft, dat brengt ze thuis. In het weekend staat er ook vaak een grote pan verse soep op het fornuis om de kinderen naar huis te lokken. Die doet het altijd goed bij de broodmaaltijd.
Een favoriet is de geperfectioneerde hamburger en ik wil jullie het recept (voor zover je van een recept kan spreken) van de perfecte hamburger niet onthouden. Niks naar de bekende hamburger gigant, gewoon lekker zelf maken. Hier volgt ons familie recept:
Elke hamburger wordt gemaakt van 100 gram rundergehakt. En dat is alles!! Geen kruiden, geen gemengd gehakt, geen ei, geen paneermeel. Alleen rundergehakt! Zorg dat de hamburger niet te dik is (niet dikker dan pink-dikte). Dat betekent dat je ze ook vrij groot uit moet drukken. Ze krimpen gewoon naar de juiste maat.
Bak de hamburgers (binnen) in een droge koekenpan (geen boter of olie!) of in de grillpan. Buiten natuurlijk op de barbecue.
Daarnaast wordt er altijd klaargezet:
– fijngesneden ijsbergsla
– tomaten in plakjes
– augurken in plakjes
– uien in ringen
– cheddarkaasplakken
– hamburgerbroodjes
– hamburgersaus
Die hamburgersaus is super simpel, maar ook super lekker. Perfect bij deze hamburgers. Zo maak je het:
Voor ongeveer 10 hamburgers
– 7 flinke eetlepels mayonaise
– 4 volle eetlepels piccalilly
– 2 theelepels dille
Mengen tot een saus en iets verdunnen met water (ongeveer 2 eetlepels).
Of het nu zomer of winter is, deze hamburgers gaan er altijd in. Zomers op de barbecue met aardappelsalade, ‘s winters lekker in de grillpan met frietjes, maar altijd met een lekkere vruchtensalade.
Die aardappelsalade is ook bijzonder, daar volgende keer een recept van.
Perfect eten. Enjoy!