Plannen

Plannen

Ik ben een redelijk goed georganiseerd persoon. Altijd geweest. Regel het huishouden, heb kinderen opgevoed, tuin bijgehouden, gebalanceerd met huishoudboekjes, gezonde maaltijden gekookt, vakanties geregeld, rekeningen op tijd betaald; kortom zo’n beetje alles waar je in je leven tegenaan loopt om het een beetje netjes op de rails te houden. Planning. Daar zit veel van het succes in en daar ben ik vrij goed in.
Toch is niet alles te plannen. Gezondheid, bijvoorbeeld. Ik begin maar met het meest erge wat er kan gebeuren. Dat er iets mis gaat met de gezondheid van jezelf of een naaste. Je kan van alles plannen en organiseren, maar als de gezondheid van een van je geliefden het laat afweten wordt je compleet van je padje gegooid. Alle plannen van de wereld zijn op dat moment dan onbelangrijk. Het kan iedereen overkomen; jong of oud. Rijk of arm.

Kijk nou eens naar onze Prins Johan Friso. Voor zover de buitenwereld kon beoordelen had hij alles wat zijn hartje kon wensen. Vrouw, kinderen, aanzien, geld, familie. Alles ok. Tot die fatale dag dat hij besloot buiten de geijkte skipistes te gaan skiën. Vanaf dat moment kon geld noch kennis een wending geven aan zijn gezondheid. De gevolgen kennen we allemaal. Weg plannen voor de toekomst. Weg plannen met zijn gezin.
Zijn vrouw en kinderen blijven achter met de opgave een nieuwe planning te maken voor hun toekomst.

Een ander vreselijk bericht is onlangs in de krant verschenen over twee jongetjes; Jasper en Faber.
Een hartverscheurend verhaal waarin Jasper geld probeert te verzamelen voor zijn zieke vriendje Faber, die als enige kans voor overleving heeft, een (dure) behandeling in de U.S. te ondergaan. Wat het bericht nog erger maakt is het feit dat Jasper zelf ook ziek is en geen kans meer heeft op herstel. Dit artikel heeft veel steun gehad van veel lezers. Hopelijk heeft dit artikel het gewenste resultaat opgeleverd.
In plaats van de ‘normale’ plannen voor de toekomst, moeten deze twee gezinnen andere plannen maken. Plannen voor de korte termijn waar het Jasper betreft. Om zo veel mogelijk nog te doen in de korte tijd die hij heeft.  De ouders van Faber weten waarschijnlijk niet hoe lang zij vooruit kunnen plannen. Eerst maar eens kijken dat de behandeling in de U.S. gevolgd kan worden, lijkt mij.

Dan vallen onze eigen verstoorde plannen in het niets vergeleken met beide bovenstaande verhalen.
Onlangs is manlief een van de 16.000! personen die vorige maand zonder werk is komen te zitten.
Geen paniek, even alles op een rij zetten en onze plannen herzien. Dat kunnen wij omdat wij in het verleden goed gepland hebben, dat wil zeggen, niet alles hebben uitgegeven. Dat kunnen wij ook omdat ik nog werk heb. Ik hoop dat de andere 15.999 mensen die (alleen al!) vorige maand zonder werk zijn komen zitten ook een beetje vooruit gepland hebben zodat zij niet meteen in paniek hoeven te raken. Nogmaals, deze zaken vallen in het niet in vergelijking met mensen die gezondheidsproblemen hebben, dus klagen wij niet.
Maar toch. Wij moeten onze plannen wel herzien. Naast de financiële kant van deze ontwikkelingen moeten wij ook de praktische kant herzien. Manlief is hele dagen thuis. Hij moet plannen gaan maken met de tijd die hij nu (over) heeft. Ik moet mijn plannen herzien over de lengte van mijn werkbare jaren. En samen moeten wij plannen maken voor onze (andere) toekomst, want hij was er nog niet klaar voor om nu al thuis te blijven.
Weet je, wij komen er wel uit. Alles is op te lossen. Je moet alleen even inplannen hoe je het gaat aanpakken. Alles is te plannen, behalve ziekte. Laten we hopen dat onze gezondheid ons niet in de steek laat en laten we mensen zoals Jasper en Faber dan een warm hart toedragen en helpen waar we kunnen.

Babs