Portemonnee, nee Beurs!

Portemonnee, nee Beurs!

Ja, in de middag word ik een beetje onrustig van al die dingen die tegen mijn benen aan stoten!
Dat zegt een collega als ik mijn jas aantrek. Ik sta op het punt naar huis te gaan en roep verbaasd, ‘’Hè, wat zeg je nou? Je wordt waar onrustig van als wat tegen je benen aanstoot?’’

‘’Ach,” zegt collega, “ik ga zaterdag naar de Margriet Winterfair met de Personeelsvereniging van mijn man, maar ik word gek van die mensen die met van die boodschappenwagentjes lopen in die drukte. Die stoten dan maar tegen je benen aan met dat ding!”
“Ach, gezellig toch, zo’n beurs” roep ik spontaan terug.
“Vind je?” vraagt ze en ik antwoord bevestigend.
En zo geschiedde het. Ik ben met collega, haar dochter en vriendin naar de Beurs geweest het afgelopen weekend.

Dat betekent even schakelen wat programma betreft. Omdat ik deze week 5 dagen heb gewerkt, moeten er nog boodschappen gedaan worden, gepoetst, aandacht voor het gezin, column schrijven en ergens achteraan ook nog tot rust komen na een lange werkweek. Oh ja, ik heb ook nog beloofd aan manlief om de Glow route te lopen. En dan natuurlijk de hele dag naar de beurs. En dat allemaal in twee dagen.
In de bus naar huis is het nieuwe weekend programma al ingedeeld, in mijn hoofd tenminste. Het moet nog even voorzichtig voorgelegd worden, want manlief moet zijn programma ook wijzigen natuurlijk.
“Vanavond na het eten, ‘Glow’” zeg ik. (ik neem even voor lief dat ik bekaf ben en dat er nog gekookt moet worden en dan een flink eind gelopen moet worden), “dan zaterdag vroeg naar de Beurs en zondag poetsen en boodschappen doen”. Gelukkig is onze plaatselijke supermarkt ook op zondag open, dat biedt mogelijkheden voor de werkende vrouw. “Je moet wel voor je eigen eten zorgen zaterdag, want ik verwacht pas rond een uur of half acht ‘s avonds thuis te zijn.”

Hij ziet de logica van mijn programma gelukkig in. Het weekend is weer volgepland.

Zaterdagochtend om half negen met de bus naar de beurs is wel erg vroeg. Het is koud en we zijn blij als we in de bus zitten. De vroegte is al snel vergeten, want het is één gezellige kakelboel in de bus. Ik heb medelijden met de buschauffeur. Allemaal vrouwen op weg naar een Beurs.

Met kortingsbonnen in de aanslag lopen we de hallen af net als de andere duizenden vrouwen.
En inderdaad, er zijn veeeel boodschappenwagentjes, want die vrouwen kopen van alles en nog wat en kunnen het moeilijk allemaal meesjouwen. Wij bedenken iets anders; wij geven onze tassen af bij de balie die daarvoor is ingericht. Goede service. Op de terugweg halen we de spullen wel op.

Workshops, optredens, demonstraties, bekende Nederlanders, en proeverijen. Dat is doorgaans hetgene dat je ziet op een Beurs en deze is niet anders. De rode draad is wel de aankleding van onze huizen tijdens de feestdagen. Mijn vriendin zegt dat ze zo iets leuks heeft gekregen voor haar verjaardag; iets met rendieren en ja hoor; die zijn er ook in alle maten en kleuren. Rendieren. We komen tot de conclusie dat het allemaal te schattig is en dat we het allemaal willen kopen, maar dat niet doen omdat het veel goedkoper is bij de Action! We moeten per slot van rekening op de portemonnee letten in deze tijd, nietwaar?

Vriendin en ik lopen samen en van tijd tot tijd spreken we met haar dochter en diens vriendin af om op een bepaald punt om iets te eten of drinken, wat overigens ook niet goedkoop is, maar ach, een mens moet toch ook bijtanken, nietwaar? Het valt ons op dat er bar weinig mannen zijn. Zeg maar geen. Merkt dochter van vriendin op; “ja er zijn maar drie soorten mannen hier. Ze zijn of homo, of onder dwang, of het is een buschauffeur!” “Haha, ja, behalve die ene in de korte broek, die hoort bij het standje van Oostenrijk!”

Het is al snel tijd om de tassen op te halen en terug naar de bussen te gaan. We pakken nog een broodje en iets te drinken voor onderweg en merken pas in de bus hoe moe we zijn. En hoe veel we gekocht hebben! Ik  ben super blij met een ovenschaal gedecoreerd met hulst. Voor de kerst.

Het was een heerlijke ongeplande dag. Gelukkig hebben we morgen nog een dag om uit te rusten. Uhhhh, tenminste als we de boodschappen hebben gedaan en gepoetst hebben, want dat stond ook op de planning voor dit weekend!

Babs