Spelletjes

Spelletjes

Monopoly, risk, kaarten, triviant. Waarschijnlijk heb je zelf een aantal van die spelletjes in de kast liggen. Wij zijn gek op spelletjes. Ik ook, als het maar geen strategische spelletjes zijn!
Ooit heeft manlief getracht (nou ja….) risk te leren. Zijn eerste instructie: ‘Zet je stukken neer en verstop de bom’.
‘Ja, hoezo? Zet je stukken neer en waar en hoe moet ik de bom verstoppen?’
‘Nou ja, gewoon…..’.
Ja dan ben ik er al helemaal klaar mee. ‘Hoe moet ik nou weten hoe al die stukken opgesteld moeten worden en waar ik die bom dan tussen moet planten!’
We hebben al meteen ruzie.
Omdat ik niet weet welke strategie er achter ligt. Nou ja, zeg maar gewoon; ik snap het niet en kan niet tegen mijn verlies!

Kaarten was een familie aangelegenheid en weekends speelde we dan vaak Jokeren. dat kon met veel mensen en een paar stokken kaarten en we speelde voor centen. Later kaartten wij met het gezin: klaverjassen. Een kaartspel waar je behoorlijk op moet letten en ook wat strategie aan te pas komt. Met een spiek briefje op tafel kreeg ik ‘roem’ en ‘troef’ onder de knie, maar ik kon het niet opnemen tegen mijn vader en opa, die gruwelijk fanatiek waren. Ik kreeg dan ook regelmatig op mijn kop als ik ‘er langs’ speelde.

De laatste paar jaar is er ook een nieuwe hype bij gekomen, Halloween. Niet echt een spelletje, maar je kan er wel een spel van maken!
Mijn zus en ik hebben ontdekt dat wij behoorlijk in onze sas zijn als wij heksen zijn. Het eerste jaar ging het er nog een beetje voorzichtig aan toe, maar we merkte al snel dat de kinderen (en ouders!) niet echt dichtbij durfden te komen als wij ons ‘spel’ speelde.
Het tweede jaar heeft zoon super creepy muziek toegevoegd en hingen de spinnenwebben voor de doorgang. Heerlijk.
En tot slot het derde jaar. Dochter van zus is ook behoorlijk creatief als het op Halloween aankomt. Die pakt helemaal uit met mannen en kettingzagen en in een weiland een heks met doodskist waaruit dochtertje uitspringt. Niet dat iemand dat ziet, want de scene is zo eng dat iedereen, incluis hond die toevallig langsliep, ver van tevoren maakte dat ze wegkwamen!
Zus en ik mochten op die Halloweennacht wederom verkleed als heks op pad. Er was een speurtocht uitgezet waar een paar groepen kinderen (onder begeleiding) langs de verschillende ‘acteurs’ langs moesten komen. Wij stonden op een kruising en moesten de kinderen aanwijzingen geven naar de volgende opdracht. Nu kwamen daar natuurlijk ook mensen langs die niets met de speurtocht te maken hadden en aangezien Halloween in Nederland nog niet helemaal is ingeburgerd, kregen wij nogal wat bekijks. Op een gegeven moment kwam er een auto zonder licht langs. De twee jongen meiden die in de auto zaten, hebben we geprobeerd om te laten stoppen zodat we dat (van de gedoofde lichten) konden vertellen. Ze keken ons zo raar aan voordat ze het gas indrukte! We lagen samen in een deuk! Ook de jeugd die op de fiets, meerdere keren, voorbij kwam. Heel stoer, maar toch maar niet te dichtbij!

En dan nog de digitale variant van het laatste spel: Candy Crush.
Ik heb lang van dit spel af kunnen blijven, maar op vakantie moest ik er toch aan geloven. Ook manlief heeft (als hij de kans krijgt mijn I-pad af te pakken) al een paar ‘levels’ gespeeld. Het venijn zit ‘m in het feit dat je met behulp van vrienden extra ‘levens’ krijgt. Dat is dus een drukte van belang op Facebook om te bedelen naar giften. Maar bij deze bedankt aan alle mede Candy Crush fanaten!

Ach, spelletjes, wij zijn er dol op en fanatiek in. Het loopt in de familie. We spelen allemaal om te winnen.
We hebben er allen nog geen geld mee kunnen verdienen. Jammer genoeg. De spelletjes die op hoger niveau worden gespeeld gaan zeker om het winnen. De prijzenpot wordt hier op afgestemd. Voetbal? Miljoenen verdienen ze om dat spelletje te mogen spelen.
Vandaag werd de finale Wimbledon gespeeld. Voor het eerst in zevenenzeventig jaar werd een Brit kampioen. Weet je wat voor een prijzenpot deze speler te wachten stond? £1,6 miljoen en nog eens £15 miljoen aan sponsorgeld. Kijk, was ik toch maar iets fanatieker geweest in de keus van de spelletjes. Centen Jokeren! Bah, wat zonde van mijn tijd.
Onze hoop ligt nu bij de volgende generatie, dus Hup, kids! Niks thuis op de bank of computeren! Spelen zul je!

Babs