Tradities

Tradities

Tradities, Rituelen en Decorum. Voor mij betekenen ze houvast, richting en veiligheid. Ouderwets, ja, maar daar is soms niets mis mee. Zo vind ik de feestdagen ook erg leuk, ongeacht hun eigenlijke betekenis of origine.
Kerstmis, Koninginnedag, Sinterklaas. Ieder gezin viert die op hun eigen manier en voor de meeste gezinnen is dit ook een jaarlijks terugkerend feest waar Tradities en Rituelen aan hangen.
Of het nu een boom, oranjekleding of eieren gaat, ze horen bij de feestdagen en zijn bij mij thuis dan ook altijd aanwezig.
Pasen wordt bij ons nog steeds met dezelfde Rituelen gevierd als toen onze kinderen klein waren. Ze zijn de leeftijd van verven en verstoppen allang gepasseerd, maar we kunnen (ik!) het niet laten en doen het elk jaar weer.
Het verven van de eieren is voor de vrouwen in huis (dit jaar ook met Mars erbij!). We kunnen ons daar met veel creativiteit op storten om ze vervolgens de volgende dag te verstoppen. Inmiddels doet ‘aanhang’ ook fanatiek mee met zoeken en wordt er door alle volwassenen luidruchtig, lomp en zonder compassie naar de meeste eieren gezocht. Het moet voor de buren een gestoord gezicht (en geluid) zijn om een familie volwassenen op eerste paasdag te zien hollen en schreeuwen om wie de meest paaseieren kan vinden! Dit jaar hebben ze daar geen last van gehad omdat het erg koud was. De eieren zijn binnen verstopt. Ons huis heeft het ter nauwer nood overleefd en de Venussen hebben de strijd om de laatste eieren moet opgeven tegen het geweld van de Marsen! Oneerlijk, want tegen het geweld van een Mars (laat staan meerdere Marsen) kan geen Venus tegenop, met de beste wil van de wereld.
Ook in gezinnen met kleine kinderen kan het er behoorlijk competitief aan toegaan. De kleintjes delven dan meestal het onderspit. Je moet dan behoorlijk creatief zijn om de sfeer nog een beetje vrolijk te houden voor iedereen.
Even een voorbeeld: mijn zus heeft 6 kleinkinderen variërend in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Dat geeft nogal wat gedoe als er eieren gezocht moeten worden, want die van 12 zijn sneller, gewiekster en zeker meedogenlozer (we zijn een behoorlijk competitieve familie merk je wel).
Daar heeft ze iets op gevonden. Ze kleurt gelijke aantallen eieren in 6 verschillende kleuren. Elk kind krijgt een kleur toegewezen en een dito mandje en polsbandje. Bij het verstoppen worden de eieren van de grotere kinderen moeilijk verstopt en die van het kind van vier minder moeilijk. Ze mogen alleen de eieren met hun eigen kleur terugbrengen zodat ieder kind gelijke kans heeft om eieren te vinden. Slimme zus, die van mij!

Na het verven, verstoppen en zoeken volgt natuurlijk de jaarlijkse Paasbrunch. Tafel mooi gedekt, elk jaar traditionele maar ook nieuwe recepten op het menu en dan; Aanvallen!! Iedereen is uitgehongerd (late brunch en het zoeken vergt nogal wat!). Die mooie tafel is binnen een mum van tijd veranderd in een soort van slagveld, maar iedereen is volgegeten en voldaan, dus ach, wat maakt het uit?
’s Avonds doen we het nog een lichtjes over en komt er een 3 gangen diner op tafel om na afloop (veel vaat en opruimen!) ons voor te nemen de komende dagen alleen maar rauwkost te eten. Oef! (of moet ik Oeuf zeggen!).
Na deze aanslag op mijn creativiteit, kookkunst, en gastvrouwschap ben ik een tevreden mens met zo’n geweldig gezin. Iedereen gaat voldaan terug naar zijn eigen stekje en ik bekijk de aanslag op mijn huis en ben blij dat er in Nederland ook een 2e paasdag is.
Koken, nee dat doe ik niet op 2e Paasdag. Rauwkost, weet je wel. Of misschien nog wat restjes van gisteren……..
Ik poets die extra calorieën er wel af! Kom maar op met die emmer en sop!