Van de Hak op de Tak

Van de Hak op de Tak

Van de hak op de tak. Dat is de column van deze week. Maar echt, er zit wel ergens een rode draad in, dus blijf even lezen.
‘t Is weer voorbij. Tenminste, deze vakantie. Tien heerlijke dagen verwennerij die voorbij gevlogen zijn. Twee hele dagen in de zon en ik leek al op die bosnegerin, weten jullie nog? De rest van de tijd maar uit de zon of ik zou niet meer door de douanecontrole komen!
Het resort waar wij verbleven heeft niets nagelaten om het naar ons zin te maken. Vriendelijke bediening en heerlijk eten. Nee, ik maak geen reclame voor een of andere organisatie, het was gewoon super. Om je te generen gewoon. De keuzes van gerechten waren zo groot, dat het echt gênant was. Wat een overvloed!
Waarom is het dan toch dat er zo geklaagd wordt? De bediening…. Het eten…. Nou vorig jaar…. Het was dat ik alleen de Nederlanders  kon verstaan, maar waarschijnlijk werd er in alle talen gemopperd. Of het moet zijn dat wij Nederlanders zo verwend zijn?

Ik houd van kneuterigheid

In andere delen van de wereld gaat het er zeker anders aan toe. Schoonzoon zit op dit moment in een Afrikaans land voor zijn stage. Een groot avontuur. Hij werkt mee aan een project om een pro-biotische yoghurt fabriek op te zetten. Het schijnt dat een groot deel van de sterfte daar veroorzaakt wordt door het feit dat de hygiëne rond voedsel daar zo ontoereikend is dat buikloop doodsoorzaak nummer 1 is. Wij krijgen via zijn blogs niet alleen verslag van zijn vorderingen, maar ook van de leefomstandigheden daar.
Prachtige natuur, mooie mensen, maar zo’n armoede. Het is een prachtig initiatief en ik denk niet dat schoonzoon de illusie heeft daar de levensstandaard in zijn eentje te veranderen, maar wel om bij te dragen aan de weg naar verbetering. De afgelopen maanden heeft hij gezien hoe de leefomstandigheden zijn, waar ze mee te kampen hebben, (zowel natuur als bewind) en hoe vreselijk veel er nog gedaan moet worden voordat er enige verbetering er teweeg gebracht kan worden.
Hij vertelt ook dat iedereen zo’n ervaring mee moet maken om te appreciëren wat we hier in Nederland hebben.
De bus of trein heeft vertraging? Daar moet je van geluk spreken als je de juiste bus (even voor jullie beeld: bus is een luxe naam voor de gammele vervoersmiddelen die ze daar hebben. Deze staan hier al lang bij de sloop!) en dan moet je ook nog van geluk spreken als deze bus niet ergens in the middle of nowhere gewoon stopt en de chauffeur er vandoor gaat, zodat je kilometers moet lopen om bij het volgende dorp te komen. Wij mogen niet klagen, dus.
Schrijnend zijn de velen (kinderen) die in de straten wonen, afhankelijk van hetgeen ze kunnen vinden  om te overleven, vaak verslaafd aan het snuiven van lijm.
Criminaliteit is dan ook aan de orde van de dag, niet in het minst door de politie, en helaas is hij ook al slachtoffer geworden van zakkenrollers. Ze zijn weggekomen met €80,00. Voor Afrikaanse begrippen een jaarsalaris! Voor schoonzoon balen, maar hij komt er wel overheen.

Hoe kom ik nu van een luxe vakantie op het verhaal van schoonzoon?
De overdaad van ons resort was beschamend en staan in schril contrast met de verhalen van Afrika. Ja, ik weet het. Je kan er niet altijd bij stilstaan, maar wel vaker. Als we mopperen over het verkeer, openbaar vervoer of niet weten wat we vanavond zullen eten. Wat een luxe problemen, daar mogen we echt wel vaker aan denken.

Ik maak een diepe buiging voor alle vrijwilligers die hun steentje bijdragen aan een betere wereld, of dat nu dichtbij huis is of in een land ver weg, op welke manier dan ook.
Maar ik houd van Nederland. Ik houd van de weides met koeien, de molens, terrasjes, markten en kneuterigheid. Als ik in het buitenland ben geweest, krijg ik toch een weeïg gevoel als ik vanuit de lucht kijk en het landschap, keurig in vakjes verdeeld, zie uit het vliegtuigraam.

Voor diegene die op vakantie gaan; geniet. Maar besef wel hoe veel geluk wij hebben om na de vakantie weer naar een niet perfect, maar zalig land terug te mogen komen!

Babs