Zomergenot – deel 2

Zomergenot – deel 2

Het komt allemaal uit een potje! Dat roep ik als mensen mij vertellen dat ik er echt nog goed uitzie voor mijn leeftijd. Vroeger, een beetje valse bescheidenheid, maar tegenwoordig meer dan waar!
Op vakantie is pas zichtbaar hoe veel ik uit die potjes haal. Zonder make-up, stylingtang en mousse ben ik net een verbaasde weggelopen bosnegerin! Zelfs mijn zus, die mij toch in al mijn natuurlijke schoonheid kent, geloofde niet hoe ik er (niet) uitzie, overvallen door een mist of miezerregen.
Haar in de kroes (mensen die mij volledig gecoiffeerd zien geloven niet dat ik krulhaar heb) en dan niet van die liefelijke grove krullen. Nee, die van mij zijn van die platte ietsie-bietie kleine kroeskrullen. Zonder make-up is mijn gezicht een glimmende, gevlekte bedoening met van die schrik-ogen.
Ach, het is maar goed dat ik geen bekenden tegenkom op vakantie, alhoewel, ze zouden mij toch niet herkennen zonder de magie van mijn potjes. Ik begrijp geheel niet hoe andere vrouwen het voor elkaar krijgen om, waar ze ook zijn, met een perfect kapsel en make-up te verschijnen zonder schijnbaar enige moeite. Jaloers ben ik daar op. Gelukkig hebben we tegenwoordig alle mogelijkheden om haar en gezicht in de plooi te houden, anders dan vroeger.

In de tijd dat het voor mij het allerbelangrijkst was om er perfect uit te zien (tiener jaren!) was er alleen maar gel.
Je weet wel, van dat gele spul dat naar rozen ruikt en keihard opdroogt. Ik raakte alleen al in paniek als ik bedacht dat ik ooit, op een dag, de ware tegen zou komen en hij mijn ritueel zou moeten zien (ik had toen nog niet eens in de gaten wat een afknapper dat voor het seksleven zou zijn! haha).
Wacht, ik vertel even wat het ‘ritueel’ was. Om de 2 dagen haren wassen (erg vet haar en nee, het niet wassen voor een week was GEEN optie!). Na het wassen de krulspelden erin. Dat waren niet zo maar krulspelden, maar van het formaat van een blik conserven. Ik overdrijf niet! Het waren er 10.
4 van voren naar achter en 3 aan elke kant naar beneden. Haar natuurlijk eerst insmeren met gel, want iets anders was er niet. Dan bleven er nog 2 plukken aan de voorkant over die ook zorgvuldig ge-geld werden en onder mijn kin door naar de andere kant over elkaar werden vastgezet met speldjes.
Daar overheen ging een hoofddoek die onder de kin werd vast geknoopt en zo ging ik slapen. Je snapt nu wat ik bedoel van dat seksleven, toch?
De volgende ochtend werd het hele handeltje uit de rollers gehaald en uitgekamd, want het spul was keihard! En dan had ik enigszins recht haar. Tot ik naar buiten ging en de pech had dat het of mistig, of vochtig warm weer was, want dan was het hele ritueel voor niets geweest! Gelukkig woonde we in een warm klimaat en kon ik met mijn prachtige lange lokken net zo rondzwieren als diegene die het geluk hadden recht haar te hebben. Maar dat was alleen het ritueel van de ‘was’ dagen. Op de dagen dat ik mijn haar niet waste, had ik een heel ander ritueel. Dan ging ik voorzichtig op mijn rug liggen, schoof naar boven om zodoende mijn haar ‘recht’ te trekken. Een soort Geisha beweging dus, voor diegene die weten hoe geisha’s slapen. En zo bleef ik dus de HELE nacht liggen. Ook echt waar. Geen beweging.
Oh, wat een zaligheid met de komst van föhns, styling tangen, mousses en andere producten die je haren laten doen wat jij wilt.
Niet dat het wat uitmaakt op vakantie. De zee, het vocht, doet nog steeds met mijn haar wat het vroeger deed. Het verschil ligt ‘m in het feit dat mijn echtgenoot mij kent zonder potjes en busjes en daar niet echt meer van schrikt. En….. dat ik een vakantie boek waar ik hoop geen bekenden tegen te komen! Niet dat ze mij zullen herkennen, want als verschrikte bosnegerin loop ik thuis niet rond!

Nog steeds vanuit een zonnig Turkije,
Dahaki sefere kadar (tot de volgende keer)