Zomergenot?

Zomergenot?

Het duurt te lang. Het is te lang nat, koud en donker. De natuur heeft ons een paar weken geleden lekker gemaakt met een voorproefje van de lente en lachte ons uit toen ze de kou weer op ons afstuurde. Flauwe grap.
Met die zon van twee weken geleden zaten de terrasjes  meteen vol en maakte we al weer plannen voor vakantie. Vakantiewarmte, vakantie eten, vakantiegeuren. Vakantiegevoel. Of je nu in een all-inclusive resort vertoeft, lekker  in je tentje in de bossen of gewoon achter in de tuin, het maakt niet uit.  Warme lome dagen en zwoele avonden met het geluid van krekels en een glas wijn, daar zijn we aan toe. En in Nederland komen die dagen te weinig voor.

Onze eigen vakanties zijn van de luxe soort tegenwoordig, anders dan vroeger. We hadden als enkel verdienend gezin niet al te veel te makken, dus vakantie werd dichtbij huis gevierd. 45 minuten rijden en we waren in Zwitserland of Italië, wat we op dat moment wilde! Wie in Nederland verblijft moet het treffen met het weer en we hebben goede en minder goede tijden gehad. Met 3 kinderen was het elk jaar een kleine volksverhuizing, want er ging echt van alles mee. Zo erg zelfs, dat we vaak een paar keer heen en weer moesten rijden. Maar dat kon gezien de afstand! Fietsen, hengels, lego. We hebben wat mee gesjouwd!
Maar wat hebben we plezier gehad! Het veld waar we stonden werd meestal ook door vrienden en familieleden bezet, dus er was altijd wel wat te beleven. En als de afwas ‘s avonds klaar was, werd er op het midden van het veld steevast volleybal gespeeld terwijl de schoon geboende kinderen op stoelen aan de zijlijn zaten. Nog even later en de kids lagen in hun slaapzakken en de ouders konden van hun pils en wijn genieten. Heerlijke vakanties.
Op een van die vakanties was ik zwanger van mijn jongste en had nogal moeite met mijn dikke buik ( ik was zwanger!) en het opstappen op de fiets. (ja, die had ik ook meegenomen). Mijn zus vond het niet verantwoord dat ik met haar neefjes fietste, veel te gevaarlijk. Ik moest maar eens oefenen zonder kinderen.
Op de camping. Oefenen met fietsen. Op- en afstappen. Zonder kinderen, maar met een 5 kilo zak aardappelen op het zitje voor, mocht ik van haar oefenen. Wat hebben ze gelachen. Maar ik heb het wel geleerd. Om veilig te fietsen met mijn 2 kinderen.  Dank je wel, zus.
We hebben ook tijden van echt slecht weer gehad. Onze caravan en voortent stonden altijd als een waar fort vast geketend. Geen storm die ons klein kreeg! Maar we hebben ook tenten de lucht in zien gaan terwijl man en macht rond rende om te redden wat er te redden viel!

Uiteindelijk hebben we gekozen voor de ‘garantie’  van mooi weer. Op naar het echte Italië. Met 3 kinderen en een caravan door de Gothard Tunnel. Prachtige camping aan het meer. De caravan stond in no time, want een voortent was niet nodig met dat mooie weer. Een luifel was genoeg werd ons verteld door doorgewinterde Italie gangers. Daar konden de stoelen, tafel en koelkast (serieus,die hadden we ook mee) prima staan. Een half uurtje werk en genieten maar!
We stonden daar maar net, te genieten van het uitzicht op het meer toen we opmerkte dat het meer er zo vreemd uitzag. De lucht boven het water bewoog. Wat zou dat…….
Nou voordat we die zin af konden maken kregen we toch een storm op ons af, die we niet eerder hadden meegemaakt in het natte Nederland!
Zoon 1 en 2 werden elk een luifel paal aangewezen. Vasthouden! Ma aan de derde, dochter in de caravan, want die zou zo maar weggeblazen worden, en Pa achter de spullen aan die onder het luifel vandaan waaide! Alles wat boven dat meer vloog;  mug, kever en vlieg, kwam op ons af en zat vastgeplakt op onze lijven en gezicht. We waren tot op het bot toe doorweekt en ik tot mijn inlegkruisje! Welkom in zonnig Italie!
De vakantie daarna was zonder regen of storm en afgezien van de naaktslakken die elke ochtend de tenten van de jongens bedekte en de mier kolonie die zich had verstopt in de ingepakte tenten van de jongens was het een heerlijke vakantie gehad. We zijn alleen nooit meer met de caravan weggeweest.

Nu wij met z’n tweeën zijn, kunnen we met het vliegtuig naar zonnige oorden. Lekker luxe in een 5 sterren resort waar alles voor ons wordt gedaan. Hebben we verdient, vinden we. Gisteren heerlijk aan het strand in de zon en vanochtend ook, tot er een flinke storm over het water onze kant op kwam.
Jakkes! Dit hadden we niet geboekt!
De weer app geeft aan dat het morgen ook nog regent, reden om lekker wat te shoppen en onze afding kunsten te beoefenen. Woensdag is er schitterend weer voorspeld, dus ik zal zorgen dat jullie daar ook wat van meekrijgen. Tot dan, vanuit een regenachtig Turkije

Dahaki sefere kadar
Babs