Groente uit blik even gezond als verse groente?

Groente heb je nodig

Dat groenten goed voor je lichaam zijn, is iedereen wel bekend. Groenten bevatten een grote hoeveelheid voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft, zoals vezels, vitamines en mineralen. Vitamines en mineralen dragen bij aan een mooi uiterlijk. Zo worden je haar en huid er een stuk mooier op wanneer je elke dag voldoende en gevarieerd groente eet. Er wordt geadviseerd om dagelijkst twee ons groente te eten. Of dit nu vers verwerkte groente in blik bijvoorbeeld is of verse groente maakt hierin geen verschil.

Groente uit blik even gezond als verse groente

Veel mensen denken dat verse groenten een stuk meer voedingsstoffen hebben dan vers verwerkte groenten. Dit is echter niet het geval. Groenten uit blik, een potje of zelfs ingevroren groenten bevatten evenveel voedingswaarde als verse groente. Dit heeft te maken met het feit dat de groenten op het goede moment geoogst zijn. Het duurt niet langer dan vijf uur om de groente na oogsten te verpakken. Hierdoor behoudt de groente de goede voedingsstoffen.

Vers verwerkte groente is gedurende het jaar te verkijgen in de supermarkt en maken het eten bereiden ook een stuk eenvoudiger. Deze groenten zijn namelijk al voorbereid, zoals gesneden en gewassen, waardoor je zelf niet veel meer hoeft te doen. De verwerkte groenten worden heel het jaar door geteeld in volle grond en pas bij rijpheid geoogst. Dit zorgt ervoor dat de smaak en vitamines niet verloren gaan.

Varieer

Wat het belangrijkst is, is te variëren met groente. Elke soort groente bevat weer andere voedingsstoffen. Je hebt natuurlijk alle voedingsstoffen nodig, dus door zoveel mogelijk soorten groenten te eten krijg je alles binnen.

Geen conserveringsmiddelen

Bij vruchtjes op sap worden er veel suikers en conserveringsmiddelen toegevoegd. Dit is niet het geval bij groenten in blik of glas. Het enige wat aan verwerkte groente is toegevoegd zijn kruiden, water en wat zout. Toch bederft groente in blik of glas niet snel. Hier is het blancheren verantwoordelijk voor. Voorafgaand aan het verpakken van de groenten wordt het geblancheerd, waardoor de enzymactiviteiten die voor bederf zorgen vernietigd worden. Doordat de verpakte groente daarna in die toestand ‘opgesloten’ wordt, blijft het zo voor een hele lange tijd. Ook het steriliseren en het vernietigen van alle potentiële kiemen voorafgaand aan het inblikproces dragen bij aan het voorkomen van bederf.