Lijnzaad: superfood

Lijnzaad: superfood

We hebben er al vaker over geschreven: superfoods. Dit zijn natuurlijke producten die bomvol zitten met voedingsstoffen en over het algemeen 12 of meer bijzondere eigenschappen bevatten waar andere gezonde voedingsmiddelen er meestal 2 of 3 van bevatten. Niet verkeerd dus om regelmatig superfoods te consumeren. Je kunt bijvoorbeeld af en toe wat lijnzaad eten.

Afvallen met lijnzaadWat is lijnzaad?

Lijnzaad is echt een superzaad van vlas. Naast het feit dat lijnzaad heel erg gezond is, is het ook nog eens goed voor de lijn. Het brengt je spijsvertering namelijk op gang. Daarbij zit lijnzaad barstensvol vitaminen en mineralen, zoals fosfor en omega-3 vetzuren. Heb je een verhoogd cholesterol, dan is lijnzaad ook erg goed voor jou, want het verlaagt het cholesterolgehalte. Ook is lijnzaad goed voor de oog- en hersenfunctie.

Lijnzaad bevat grote hoeveelheden zogenoemde lignanen. Lignanen zijn stoffen die een mogelijk beschermende werking hebben tegen borst- prostaat- en darmkanker. Ook helpen lignanen het lichaam beschermen tegen aderverkalking en ouderdomsdiabetes. Lijnzaad bevat maar liefst tot 800 keer zoveel lignanen dan bijna alle andere soorten plantaardig voedsel.
Het is van belang dat, wanneer je lijnzaad eet, ook voldoende drinkt. Lijnzaad neemt, net als zout, veel water op. Hierdoor blijf je langer een vol gevoel houden en zal je niet snel naar iets ongezonds of vets neigen. Wanneer je niet voldoende vloeistof tot je neemt, kunnen er verstoppingen ontstaan, terwijl lijnzaad juist goed voor je is als je last hebt van je darmen.

Waar is lijnzaad te koop?

Lijnzaad is onder andere te koop bij De Tuinen, maar in de meeste supermarkten vind je deze zaadjes ook wel.

Recepten

Lijnzaad kun je het beste gebruiken in een recept. De smaak is namelijk vrij neutraal, wat het makkelijk maakt om het aan diverse gerechten toe te voegen. Het is gezond om een paar eetlepels lijnzaad te eten per dag.

Je kunt 1 à twee eetlepels lijnzaad toevoegen aan:
– Yoghurt;
– Havermout;
– Pap;
– Smoothie (bijvoorbeeld met blauwe bessen en yoghurt);
– Over de salade.
– Je kunt zelfs lijnzaad mengen door pannenkoekenbeslag of wafelbeslag.
– Maak eens crackers van (gemalen) lijnzaad en water.

DIY: maak haargel met lijnzaad

Ik kwam onderstaand filmpje tegen in mijn zoektocht naar informatie over lijnzaad. Met lijnzaad en water kun je eenvoudig je eigen haargel maken!