Volkorenbrood of meergranenbrood?

Volkorenbrood of meergranenbrood?

Witbrood

We weten allemaal dat witbrood veel lekkerder, maar ook een stuk ongezonder is dan bruin brood. Een sneetje witbrood komt zelfs overeen met één eetlepel suiker! Dit komt doordat het een bewerkt koolhydraatproduct is. Witbrood is ontdaan van zijn vezels. Wanneer het afbreekt na consumptie (dit gebeurt bij witbrood heel erg snel) verandert het in glucose, oftewel suiker. Doordat je lichaam plotseling zoveel suiker te verwerken heeft, wordt er insuline aangemaakt door je alvleesklier. Deze klier zorgt ervoor dat je bloedsuiker op peil wordt gehouden. Het gevolg hiervan is dat je snel na het eten van witbrood alweer trek krijgt.

Bruin brood vs witbrood

Volkorenbrood en meergranenbrood worden over het algemeen gemaakt van tarwe- en volkoren meel. Wat hier zo gezond aan is, is dat hierin bijna hele tarwekorrels in verwerkt zijn. Hier zitten namelijk alle gezonde voedingsstoffen in die je lichaam nodig heeft. Vooral de buitenste laag van de korrel heeft de meeste voedingswaarde. Waarom je beter bruin brood kunt eten dan wit brood, is dat witbrood meestal wordt gemaakt van het middelste gedeelte van de korrel die gemaald wordt. Dit wordt bloem genoemd.

Volkorenbrood of meergranenbroodVolkorenbrood of meergranenbrood?

Ben je overtuigd dat je echt beter donkerder brood kunt eten, dan sta je nog voor de keuze tussen volkorenbrood of meergranenbrood. In beide broodsoorten zitten verschillende soorten vitamines, mineralen en voedingsvezels (ook in witbrood). Het is wettelijk vastgelegd dat volkorenbrood moet bestaan uit de gehele tarwekorrel, dus 100% volkoren meel. Meergranenbrood kán een hele korrel bevatten van meerdere soorten granen, maar dit hoeft niet perse. Wanneer dit wel het geval is en het meergranenbrood ook nog eens geplette of gebroken graankorrels en zaden bevat, kun je zelfs beter meergranenbrood eten dan volkorenbrood.

Conclusie

Of je dus beter volkorenbrood of meergranenbrood kunt eten, hangt dus af van de manier waarop de tarwekorrels zijn verwerkt in het brood. Volkorenbrood is in ieder geval gezond en hiermee zit je altijd goed qua voedingswaarde. Meergranenbrood is alleen beter dan volkorenbrood of zelfs gezonder, wanneer het geplette/gebroken graankorrels bevat en/of zaden. Lees de ingrediënten dus goed als je wilt weten of je beter volkorenbrood of meergranenbrood kunt eten.