Geroosterde boterham met fricandeau en avocado

Geroosterde boterham met fricandeau en avocado

Avocado

Avocado is een boom die groeit in Centraal- Amerika. Aan de avocadoboom groeit de avocadovrucht. Ja vrucht, geen groente. De avocado rijpt namelijk pas nadat hij is geplukt, wat hem een vrucht maakt.

¨Weetje: het woord avocado komt van het Nahuatl woord Ahuacatl. Dit betekent ‘teelbal'”

Een goede, rijpe avocado is heerlijk zacht. Het vetgehalte van het vruchtvlees is soms zelfs 30%. Een avocado is dus eigenlijk heel erg vet. Hij bevat ongeveer 180 calorieën per helft van ongeveer 100 gram.  Je zou dus denken dat je snel dik wordt van het eten van avocado. Niets is minder waar. Het gaat erom wat voor soort vet erin zit. Van geraffineerde producten, zoals wit meel en vette friet word je dik. De vetten die hierin zitten zijn niet vergelijkbaar met die van vette vruchten, zoals de avocado. Het wordt gezien als een superfruit en is gezonder dan vlees. Een avocado bevat namelijk meer vitaminen, mineralen en eiwitten dan vlees bevat.

Brood met avocado en fricandeau

De frisse, nootachtige smaak van avocado is heel makkelijk te combineren met andere smaken. Probeer het eens bij de lunch op een boterham. Zorg dat je een rijpe, smeerbare avocado hebt en smeer ongeveer een kwart ervan op je geroosterde (volkoren) boterham. Beleg de boterham vervolgens met een paar plakjes fricandeau of kipfilet. Versterk de smaken met wat zout en peper. Smakelijk eten!

Variëren met avocado

Je kunt natuurlijk nog veel meer variëren met de avocado. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een dipsaus bij de chips of probeer het eens in een salade met kip. Wat ook zeker een aanrader is, is om de avocado te mengen met gerookte kipreepjes, salade, mintblaadjes en ui. Roer er een gezonde yoghurtdressing doorheen en stop het geheel in een wrap. Smullen maar!