Kerstgerecht: gevulde kip uit de oven

Wil jij ook een kerstgerecht opdienen waar je vele kanten mee op kunt en waar je jouw familie en vrienden gelukkig mee maakt.  Deze gevulde kip uit de oven is gemakkelijk te bereiden en gemakkelijk te combineren met diverse bijgerechten.  Dit kerstrecept is voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 1 hele kip van ongeveer 2 kilo (Kamertemperatuur)
  • 125 gram spekreepjes
  • 4-6 grof sjalotten grof gesneden
  • 1 appel in blokjes gesneden
  • Versgemalen peper en zout
  • 200 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 gepelde tenen knoflook

Hulpmaterialen

  • Cocktailprikkertjes
  • Grote braadpan
  • Grote braadslede

Bereidingswijze

  • Verwarm ten eerste de oven voor op 150 graden celcius;
  • Bak de spekreepjes aan;
  • Doe de sjalotten en de appel erbij en bak dit voor 2 minuten mee;
  • Laat het mengsel afkoelen en vul de kerstkip hiermee;
  • Neem nu de cocktailprikkertjes en sluit hier de kerstkip mee;
  • Bestrooi de gevulde kerstkip met peper en zout;
  • Verhit de helft van de boter samen met 2 eetlepels olijfolie in een braadpan;
  • Braad de kerstkip hier nu aan beide zijde lekker lichtbruin in;
  • Voeg de rest van de boter toe en laat 3 minuten stoven;
  • Neem de braadslede en smeer deze in met wat boter;
  • Leg de kerstkip op zijn borst in de braadslede;
  • Doe het vocht uit de braadpan erbij samen met de takjes rozemarijn en de tenen knoflook;
  • Doe de braadslede in de oven en laat het 2 uur stoven;
  • Besprenkel de kerstkip af en toe met het vocht uit de braadslede en doe er na 1 uur wat extra vocht bij. Dit kan heet water zijn of maak wat kippenbouillon voor extra smaak;
  • Na twee uur mag de kerstkip uit de oven, bedek hem dan met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.

Na 10 minuten kun je de kip aansnijden en je heerlijke kerstgerecht opdienen!

Enkele tips:

  • Zet de oven niet hoger anders is de binnenkant niet gaar, maar heb je wel een zwarte kerstkip;
  • Check of je kip goed gaar is in verband met salmonella besmetting. Dit doe je zo: prik in de kip. Als het sap wat eruit loopt rood is moet de kip terug de oven is, want dan is deze niet gaar. Het sap moet kleurloos zijn;
  • Prik niet te vaak in de kip, want dan wordt deze droog. Het beste is een vleesthermometer te gebruiken. Deze steek je tussen de dij en de borst en niet tegen het bot. De temperatuur moet 80 graden celcius zijn, dan is je kip gaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>