Oliebollen zelf maken doe je zo

Oliebollen mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens de feestdagen. Je kunt de gewone klassieke oliebollen maken, maar het is ook leuk te variëren met verschillende fruitsoorten, denk aan krenten, appel, ananas of kersen. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe ook jij snel en gemakkelijk zelf oliebollen kunt maken. Dit recept is voor ongeveer 35 overheerlijke oliebollen.

Benodigdheden

  • 1 kilo bloem
  • 1 liter water
  • 80 gram gist
  • 20 gram zout
  • 50 gram suiker
  • Ongeveer 2,5 liter zonnebloemolie

Hulpmaterialen

  • Een grote beslagkom
  • Een frituurpan
  • Mixer
  • Een theedoek
  • Keukenpapier
  • Een bord
  • Grote juslepel of grote ijslepel

We gaan de oliebollen nu stap voor stap maken, te beginnen met het oliebollenbeslag.

 Stap 1: Beslag maken

  • Meng de gist met het water;
  • Voeg nu de bloem toe;
  • Mix dit 30 seconden totdat het een mooi geheel is;
  • Voeg nu het zout en de suiker toe en mix het geheel 20 seconden. Zorg dat het zout en de suiker goed erdoorheen gemixt zijn.

* wil je oliebollen met krenten, appel, ananas of kersen; voeg deze dan nu aan het beslag toe.

Stap 2: Beslag laten rijzen

Deze stap mag je absoluut niet vergeten.

  • Het beslag laten we nu rijzen;
  • Doe een vochtige theedoek over de schaal heen;
  • Zet de kom op een warme plek;
  • Na 45 minuten tot 1 uur is het beslag gerezen en ben je klaar voor stap 3.

Stap 3: Oliebollen bakken

  • Zet de frituurpan aan op 180 graden Celsius;
  • Als de frituurpan op de juiste temperatuur is gaan we bakken;
  • Neem de grote jus- of ijslepel en schep deze vol met het beslag en laat deze rustig in de olie vallen;
  • Nu niet schrikken: de eerste oliebollen zijn vaak niet de mooiste, maar oefening baart kunst;
  • Maak per keer zo’n 4 tot 6 oliebollen per keer, anders gaan ze aan elkaar plakken;
  • Draai ze af en toe voorzichtig om tot ze een mooie kleur hebben;
  • Bak de oliebollen 5 a 6 minuten;
  • Haal de oliebollen uit de olie en laat ze goed uitlekken op een stuk keukenpapier.

Stap 4: Oliebollen opdienen

  • Haal je mooiste, feestelijkste schaal uit de de kast en leg de oliebollen erop;
  • Decoreer zemet wat poedersuiker. Dit is niet alleen lekker, maar ziet er ook nog eens leuk uit;
  • Als laatste het allerbelangrijkste: aanvallen!

2 comments

    1. ReplyMariska

      Bedankt voor de oplettendheid, Babs. We hebben het meteen aangepast, voordat onze lezers straks koude oliebollen krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>