Sushi wannabee

Sushi wannabee

Sushi wannabee ook wel sushi in een glaasje.
Een heerlijk voorgerecht waar je lekker creatief mag zijn. Je kunt zelf bepalen wat er in het glaasje gaat.
Ook leuk om te maken voor een feestje.

Het recept is voor 12 glaasjes.

Ingrediënten rijst

  • 1 kopje sushi rijst
  • 2 eetlepels rijstwijn
  • 2theelepels suiker
  • Snufje zout
  • 2 velletjes nori (zeewier)

Ingrediënten vulling

  • Krabsticks
  • Mayo
  • Wasabi
  • Gerookte kipGekookte cocktail garnalen
  • Knoflook poeder
  • Soya saus
  • Oestersaus
  • Chiliflakes of cayennepeper
  • Verse moot zalm
  • Omelet rolletjes ( recept volgt)
  • Sesam olie
  • Ontbijtspek (6 plakjes)
  • Suiker
  • Tuinkers, daikonkers of andere decoratieve cress
  • Rode pepertje in dunne, schuine reepjes gesneden
  • Lente uitje in dunne, schuine reepjes gesneden
  • Mayonaise vermengt met wasabi

Bereidingswijze

  • Bereid de sushi rijst zoals aangegeven op de verpakking;
  • Laat enigszins afkoelen;
  • Meng rijstazijn, suiker en zout en meng dit mengsel door de afgekoelde rijst;
  • Verdeel de helft van de rijst over de glaasjes en druk het aan.(dit gaat het beste met een vochtige onderkant van een ander glaasje);
  • Knip de noriblaadjes zodat ze in de glaasjes passen.

variatie

vulling

Gerookte kip:

Snijdt de kip in piep kleine blokjes. Meng hier wat mayonaise en wasabi doorheen.

Garnaal:

Maak een dressing van 2 eetlepels oestersaus, 1/4 thl. Knoflookpoeder, enkele druppels sesamolie en een snufje chiliflakes of Cayennepeper (genoeg voor 12 garnalen).
Snijd ontbijtspek doormidden en rol de gemarineerde garnalen op in elk half plakje ontbijtspek. Leg een velletje. keukenrol op een bord, leg hierop de garnalen en bedek met nog een velletje tekenpapier. Zet weg tot gebruik.
5 minuten voor gebruik, de garnalen in een magnetron op volle sterkte voor ongeveer 3 minuten zetten zodat het spek knapperig wordt.

Zalm:

Snijdt de zalm in piep kleine blokjes. Meng (voor 100 gram zalm) 1 eetlepel soya saus en een kneep uit de tube wasabi (let op! Niet te veel) door de zalm en zet weg tot gebruik.

Krabsticks:

Snijd elke krabstick in 3 stukken en wrijf de stukjes fijn tussen je vingers. Meng het fijngewreven krab vlees met mayo en wasabi ( naar smaak, maar wederom: voorzichtig) tot een smeuïg geheel. Zer weg tot gebruik.

Omelet:

Klop 3 eieren met 1 theelepel. sesamolie, 1 eetlepel soya saus, 1 theelepel suiker. Bak hier op laag vuur een omelet van. Laat enigszins afkoelen, besprenkel met tuinkers, rol deze strak op en wikkel in plastic folie. Zet koel weg tot gebruik.

Opdienen

Dit is het leuke gedeelte; stapelen!

  • De basis heb je al: sushirijst. Leg in elk glaasje, op de sushi rijst, een velletje nori;
  • Leg hierop een van de vullingen. Weer een nori blaadje. Daarop weer een vulling;
  • Let wel op dat de vullingen bij elkaar passen. Bijvoorbeeld de kip met komkommer en avocado,de zalm met avocado en komkommer en de krabsticks met omelet, maar durf ook gerust om je eigen combi’s te maken.
  • Maak het geheel af met een toefje mayonaise, rode pepertje, lente ui en/ of cress en een knapperig gebakken garnaal.

Tips

Je kan hiermee variëren zoals je zelf wilt, afhankelijk van de wensen en smaak van het gezelschap.
Varieer ook eens met topping: krokant gebakken mihoen, kroepoek, fijn gesneden ijsbergsla, gebakken champignons, gebakken uitjes, gebakken banaan of gebakken tahoe. Je kan het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Het vergt wat voorbereiding, maar het resultaat is een origineel, mooi gerecht!

sushi in een glaasje

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>