Energiekrediet voorheen groene lening

Steeds vaker zie je dat mensen ‘groener’ en energiebesparender gaan leven. Hiermee wordt er geld bespaard en is het vanzelfsprekend goed voor het milieu. Denk aan zonnepanelen / zonnecellen, dubbele beglazing in je ramen in plaats van enkel glas of het vervangen van een oude ketel.

Deze ontwikkeling wordt steeds meer gesteund en gestimuleerd door de overheid en banken.
Hiervoor is er in 2009 een nieuwe lening gekomen: de groene lening, nu genoemd een energiekrediet.
Deze groene lening helpt gezinnen die energiebesparende producten willen aanschaffen en wordt de federale ecofiscale maatregelen genoemd.

Voor jou houdt het in dat de overheid een gedeelte van de interest van de groene lening betaald. De groene lening heeft een lagere rentevoet dan bijvoorbeeld een andere lening waarbij je afbetaald.
Op het moment dat je bij de leningaanbieder zit om het contract af te sluiten van een groene lening, dien je deze overheidssteun aan te vragen. In principe komt iedere particulier die een eigen huis heeft voor een groene lening/energiekrediet in aanmerking, maar er zijn wel een aantal voorwaarden.

• Aantoonbaar vast inkomen uit dienstverband of uitkering
• Je woont in Nederland en je hebt een geldig Nederlands legitimatiebewijs.
• Je bent tenminste 20 jaar oud en niet ouder dan 70 jaar.
• De lening moet gebruikt worden voor een groene investering die is goedgekeurd en dit moet je kunnen aantonen met het aankoopbewijs.
• Je moet kunnen voldoen aan de normen van het verantwoord lenen.