Budgetshoppen voor de feestdagen

December is voor de meeste mensen de duurste maand van het jaar. We smijten samen miljoenen euro’s over de toonbank alsof het pepernoten zijn. De economische crisis hangt daarbij nog eens als een donkere wolk boven ons heen. Creatief shoppen is dus bijna een must. Hieronder geven we vijf tips, gezien bij koffietijd, hoe we zo goedkoop mogelijk de feestdagen doorkomen zonder dat het afbreuk zal doen aan alle gezelligheid.

1. Pin geld

Bedenk van te voren wat je wilt kopen en voor wie. Kies hiervoor bewust een bedrag uit wat jij uit wilt geven. Het betreffende bedrag pin je en daar koop je de cadeaus van. Op deze manier koop je niet lukraak last-minute cadeaus die waar de mensen misschien niet eens op zitten te wachten. Je geeft zo bovendien niet meer uit dan je eigenlijk zou willen.

2. Pak eigen speelgoed in

Heb je een kindje onder de twee jaar, dan kun je het eigen speelgoed inpakken. Kinderen in deze leeftijdscategorie hoeven geen nieuwe spullen en begrijpen de essentie van sinterklaas en kerst nog helemaal niet. Zij vinden het al helemaal geweldig om pakpapier open te scheuren om te kijken wat eronder zit.

3: Koop functioneel

Heeft je geliefde of je kind toch nog een nieuwe winterjas of schoenen nodig, dan is sinterklaas of kerst de perfecte tijd om dit te geven. Zo bespaar je een hoop geld wat je anders extra kwijt zou zijn!

4: Tweedehands spullen

Ga eens langs de kringloopwinkel of neem een kijkje op marktplaats. Hier kun je vaak aan zo goed als nieuwe spullen komen voor een stuk minder geld. Koop bijvoorbeeld een leuk gezelschapsspel die je gelijkt met heel het gezin kunt spelen. Wat je ook kunt doen, als je daar tijd voor hebt, is een speelgoedruilbeurs organiseren. Nodig wat vriendinnen en moeders van school uit en stal al het speelgoed wat je kind niet meer gebruikt uit. Ruilen maar!

5: Groot hoeft niet duur te zijn

Kinderen geven nog helemaal niets om geld, dus maak hier zo lang het kan nog gebruik van. Waar ze wel iets om geven is GROOT. Hoe groter hoe beter. Het geeft niets als het ene kind voor iets meer geld cadeaus krijgt als het andere. Probeer dus groot te denken: een skippybal, een grote knuffel of iets opblaasbaar (uiteraard opgeblazen ingepakt).