Geld besparen? Alle eenvoudige bespaartips op een rijtje

Geld moet rollen, maar niet naar zaken die alles behalve leuk zijn. Wie vindt het nou leuk om telefoonrekeningen, verzekeringen, hypotheek, huur en dergelijke te betalen? Juist, niemand. We gaan veel liever kleding shoppen of iets leuks voor in huis kopen. Toch kun je eenvoudig op vaste lasten geld besparen. Het enige wat je even moet doen is ervoor gaan zitten en wat zaken uitpluizen. Hieronder enkele tips om geld te besparen.

1: Verkoop spullen die je niet meer gebruikt op marktplaats, ook al denk je ‘wie wil dit nou kopen?’. Op marktplaats kan je álles verkopen.

2: Ga niet meer naar de duurdere supermarkten, omdat deze lekker dichtbij zijn. Probeer zoveel mogelijk naar de Aldi en de Lidl te gaan. Deze goedkope supermarkten zijn kwalitatief helemaal niet slecht, integendeel: ze komen bij de consumentenbond vaak het beste uit de test! Probeer je wel een beetje in te houden bij de koek- en snoepschappen..

3: Bezoek eens in de zoveel tijd een keer de Makro of Sligro. Hier kun je grotere hoeveelheden inkopen voor relatief minder geld. Probeer bijvoorbeeld eens een grote verpakking wasmiddel in poedervorm in plaats van vloeibaar. Dit zal je heel erg veel geld besparen op de langere termijn! Heb je geen pasje, leen deze dan bij iemand in je omgeving.

4: Loop al je verzekeringen eens na om te kijken of je niet oververzekerd bent. Heb je geen dubbele verzekeringen, zoals rechtsbijstand? Betaal je niet teveel? Hetzelfde geld voor tv- en telefoonabonnementen. Deze abonnementen veranderen vaak. Je zou eigenlijk om het jaar eens moeten bellen met je provider om te kijken of het goedkoper kan. Dreigen dat je overstapt helpt vaak enorm..

5: Om geld te besparen op je energierekening moet je waakzamer zijn op de kleine dingen: zet de verwarming uit als je weggaat, houd deuren gesloten, zorg voor goede isolatie, laat boven de verwarming uit, doe lichten uit in kamers waar je niet aanwezig bent, zet de tv uit wanneer je er niet naar kijkt en zorg dat je vaatwasser helemaal vol zit voordat je hem aanzet. En die droger; hebben we die nou daadwerkelijk nodig of wachten we sowieso al dusdanig lang met het opvouwen van de was dat we het net zo goed hadden kunnen ophangen? Een droger is de grootste energiebron van het huishouden.

6: Bewaar kortingsbonnen en ga bijvoorbeeld alleen naar een bouwmarkt wanneer zij aanbiedingsweken hebben. Deze organiseren zij namelijk regelmatig.

7: Geef niet meer geld uit dan dat je hebt. Rood staan is funest en kost alleen maar geld. Zorg er dus voor dat je gewoonweg niet rood kan staan.

8: Koop tweedehands spullen.

9: Maak gebruik van een waterkoker in plaats van een pan op het vuur zetten. Dit is goedkoper.

10: Doe zoveel je kan op de fiets. Het is gezond en je bespaart een hoop geld. Benzineprijzen rijzen op het moment de pan uit.

11: Doe regelmatig al je kleingeld in een potje. Je zal versteld staan hoeveel geld er na een jaar inzit.

12: Heel veel goedkope dingen kopen is ook duur!

13: Bespaar geld met bewaren van eten. Maak een grote pan soep en doe de overblijfselen in de vriezer. Hetzelfde geld voor bijvoorbeeld een grote ovenschotel waarvan de helft overblijft. Gooi geen eten weg! Dit gaat je veel geld besparen.

14: Spaar geld op een spaarrekening met een aantrekkelijke rente. Je kunt je geld ook verstandig beleggen.

15: Een vreemde vogel in de bijt, maar wel belangrijk: ruim je huis en kasten op. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Met een opgeruimd hoofd kun je zaken weer goed organiseren en op orde brengen, ook je geldzaken.