Tips voor het kiezen van je zorgverzekeraar

Tot 1 februari 2013 hebben we de mogelijkheid over te stappen naar een andere zorgverzekering. Elke verzekeraar wil je jou hebben en probeert je met de mooiste aanbiedingen naar binnen te halen. Het is belangrijk goed te kijken hoe je verzekerd wilt zijn en bij welke maatschappij.
Tegenwoordig zitten er veel verschillen in de manier van hulpverlening en je keuzes. Hieronder hebben we enkele tip die je wellicht kunt gebruiken bij het maken van je keuze.

Tip 1. Vergelijken

Uit onderzoek is gebleken dat er maar weinig mensen zijn die
de zorgverzekeraars met elkaar vergelijken en daadwerkelijk overstappen. Het is niet de eerste keer dat het gezegd wordt maar vergelijken loont en je kunt er veel geld mee besparen. Dit wordt ook bevestigd door gezondheidseconoom Marco Varkevisser van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Tip 2. Kritisch kijken naar aanvullende verzekeringen

Elk jaar weer zijn er veel Nederlanders oververzekerd, is gebleken uit onderzoek. Als je gaat kijken naar de aanvullende pakketten, kijk dan ook naar je medische geschiedenis van de afgelopen jaren. Kijk niet te zwart/wit, want een ongeluk bijvoorbeeld kan altijd ( helaas ) gebeuren.
Uit het onderzoek is ook gebleken dat met name tandartspolissen overbodig kunnen zijn. Sommige kosten zijn zo laag dat het wellicht goedkoper kan zijn deze zelf te betalen. Denk dan aan een tandartsconsult, maar het gebruik van de anticonceptiepil is ook een goed voorbeeld.

Tip 3. Eigen risico

Maak jij niet veel gebruik van de gezondheidszorg en ben jij zo (relatief) gezond als een vis. Dan kun je eraan denken om het eigen risico vrijwillig te verhogen om zo geld te besparen. Het verplichte eigen risico is €135,-.
Het geld bespaar je doordat de meeste zorgverzekeraars korting geven op de zorgpremie als je bovenop het verplichte eigen risico ook een verhoogd eigen risico neemt. De korting is vaak 50% van het bedrag, waarmee jij het eigen risico hebt verhoogd.

Tip 4. Online verzekeren

Ook je zorgverzekering kan anno 2012 online afgesloten worden. Het gaat nu om een basisverzekering. Dit kan je een hoop geld besparen in sommige gevallen ongeveer € 65,- per jaar. Deze verzekeringen zijn vaak goedkoper, omdat de communicatie meestal via de email of chat verloopt.
Je moet natuurlijk wel nadenken of dat bij je past en of je dat prettig vindt.

Er zijn natuurlijk ook de welbekende website’s die je een eind op weg kunnen helpen.
www.independer.nl
www.zorgkiezer.nl
www.verzekeringssite.nl/zorgverzekering

Zorg wel dat je goed verzekerd blijft en je niet laat verleiden door de  “goedkoopste tarieven”.