Buitendouche groeit aan populariteit

Buitendouche groeit aan populariteit

Nederlanders kopen massaal een buitendouche. Ze zijn, net als de zwembadjes, enorm aan populariteit gestegen sinds vorige zomer. Dat is zo gek nog niet, want wat is er nu lekkerder in de hete zomermaanden waterpret te hebben in je eigen tuin? Ook al heb je geen zwembad of sauna in de tuin, een buitendouche is een leuke aanvulling op je tuin, dakterras of zelfs balkon.

Soorten buitendouchesWelke soort buitendouche kopen?

Er kan gekozen worden voor een losse, verplaatsbare tuindouche of een vaste tuindouche. Bij die laatste moet je in de winter wel het kraantje dichtdraaien, zodat je voorkomt dat de leiding dichtvriest. Een losse douche is wel makkelijker, want die kun je eventueel ook meenemen als je van kamperen houdt. Een vaste tuindouche kun je ook monteren in een muur. Denk bijvoorbeeld aan een chique, halfronde muur met mooie stenen. Dit geeft direct een uitstraling van luxe. Heb je kinderen, dan zullen die van de buitendouche het meest gebruik maken om te spelen. Een verplaatsbare is dan wel handig, zodat je niet één modderpoel krijgt waar ook het gras bijvoorbeeld helemaal vertrapt raakt.

Zelf buitendouche maken

Je kunt een kant en klare buitendouche kopen, maar je kunt ook eenvoudig een buitendouche zelf maken. Je kunt bij veel aanbieders losse onderdelen kopen om zo zelf je buitendouche samen te stellen. Voor alle onderdelen bij elkaar kun je voor zo’n €130,00 al klaar zijn, maar dat ligt natuurlijk aan het materiaal en je persoonlijke wensen.

Legionella in buitendouche

Wanneer je gebruik wilt maken van je buitendouche moet je alleen wel altijd goed op één ding letten: laat het water, voor gebruik, even doorlopen. Het stilstaande water wat in de leiding zit, wordt snel opgewarmd door de zon. Warm en stilstaand water is de ideale omgeving voor legionellabacteriën. Legionella is gevaarlijk wanneer de bacterie zich vermenigvuldigt, wat onder de ideale omstandigheden bij een temperatuur 30 tot 45 graden Celsius snel gebeurt. De buitendouche is dus een vijfsterrenhotel voor legionella, waar wij mensen heel erg ziek van kunnen worden. Je kunt er zelfs aan overlijden. Besmetting kan zelfs geschieden door het inademen van de dampen waarin legionella zit.