Kaarsen van mandarijnen

Het is weer die tijd van het jaar dat het kouder wordt buiten en gezelliger wordt binnen. Om je huisje op te vrolijken in de sombere wintermaanden schaffen we massaal dekentjes, kussens en kaarsen aan. Je kunt er ook voor kiezen om het eens over een creatievere boeg te gooien en zelf kaarsen te maken van.. mandarijnen.

De mandarijnen kaarsen kun je maken zonder dat er maak ook  kaarsvet aan te pas komt. Deze party trick geeft een super gezellig sfeerlicht en het is o-zo makkelijk te maken.

Benodigdheden

  • één of meer mandarijnen
  • olijfolie
  • scherp mesje
  • lucifers of (lange) aansteker
  • eventueel een kandelaar
  • eventueel een waxinelichtje

Stap 1

We raden je aan om meer dan één mandarijn te pakken (voor het geval er ééntje niet aan gaat of mislukt). Snijd heel voorzichtig precies in het midden de schil van de mandarijn rond.

Stap 2

Trek de schillen van de twee helften voorzichtig los van de mandarijn door met je duim onder de schil rond te gaan. Je hebt nu een boven en een onderkant. Leg de bovenkant (waar geen ‘draadjes’ aan zitten) even weg.

Stap 3

De onderkant is de helft waar het centrum van de mandarijnenschil zit. Dit bevat een soort sliertje wat op een lontje van een kaars lijkt. Deze besprenkel je voor ongeveer een kwart met een laag olijfolie.

Stap 4

Nu pak je de andere helft van de mandarijnenschil. Snijd het midden eruit in de vorm van een figuur wat jij leuk vindt, bijvoorbeeld een sterretje, halve maan of een hartje. Zo kan het vuur zijn weg naar buiten vinden en krijgt het zuurstof. Je kunt de rest van de schil natuurlijk ook insnijden zoveel je wilt. Prik er bijvoorbeeld met een vork gaatjes in. Dit geeft een leuk effect.

Stap 5

Steek het ‘lontje’ aan met een lucifer of aansteker. Dit kan even duren, omdat het natuurlijk een mandarijnenschil is en geen echte kaarslont. Voor de veiligheid kun je de mandarijnen kaars op een kandelaar zetten. Je kunt er ook een waxinelichtje in doen in plaats van het lontje van de mandarijn aan te steken. Je zal er zo ook meer plezier van hebben, maar het heeft natuurlijk ook wel iets als de mandarijn je eigenlijk al alles biedt wat je nodig hebt voor een goed werkende kaars.

Stap 6

Zet nu de bovenkant op de onderkant en je mandarijnen kaars is klaar voor gezelligheid.

In het filmpje hierboven wordt alles stap voor stap uitgelegd met beeldmateriaal.