Knus huis in koude wintermaanden

Zodra het buiten kouder wordt en de winterdepressie inslaat bij sommige van ons, gaan we ons huisje extra gezellig en warm proberen te maken. Sommige plekken in huis zijn alleen nog niet zo gezellig als je ze hebben wilt . Hieronder hebben we vijf eenvoudige tips opgesomd om de steeds korter wordende dagen te compenseren met gezelligheid in huis.

1. Pas je raamdecoratie aan

Raamdecoratie is misschien niet het eerste waar je aan denkt om in huis te veranderen, maar wel zo belangrijk voor de sfeer in huis. Heb je helemaal geen raamdecoratie, dan kijk je ’s avonds tegen een zwart gat aan. Dat is kil en erg ongezellig. Zorg dus altijd voor raamdecoratie in huis. Gordijnen zijn net iets huiselijker dan luxaflex of rolgordijnen. In de winter maken gordijnen het lekker knus in huis. Kies voor een goede stof en laat ze helemaal tot op de grond hangen (zo’n één centimeter erboven). Gordijnen zijn ook goede isolators!

2. Stop de tocht

Voelt het soms in huis aan alsof er een airconditioner aan staat onder de deur of het raam, ga dan snel op onderzoek uit waar die tocht precies vandaan komt. Vooral in oude woningen zitten kieren waar tocht doorheen kan komen. Het stoppen van die tocht doet wonderen. Je kunt tocht stoppen door met siliconen tussen de kozijnen en muren de kieren te dichten. Voor slecht sluitende ramen en kieren waaruit tocht komt onder buitendeuren kun je het beste borstels en tochtstrips gebruiken.

3. kleden en kussens

Je rolt uit bed en het eerste wat je voelt nadat je uit je warme nestje bent gekomen is de koude vloer waar je voeten terecht komen. Dit kun je eenvoudig tackelen door er een (nep) berenvelletje of een kleed neer te leggen. Ook in de woonkamer breng je een hoop warmte in huis door een kleed neer te leggen. Nog wat geurkaarsjes op tafel, een plaid en wat kussentjes van verschillende materialen op de bank en je zithoek is helemaal winterproof.

4. Verlichting

Verlichting bepaalt direct de sfeer in huis. Je kunt nog zoveel gezelligheid in huis hebben, maar als de zon onder is en je verlichting is slecht blijft er weinig gezelligheid over. Zorg dat je enkele lichtpunten aan het plafond hebt (bijvoorbeeld spotjes), zodat de woonkamer ook van boven wordt verlicht. Dit licht mag echter niet te fel zijn. Een dimmer is dus ideaal. Daarnaast zijn wandlampjes erg gezellig. Wat je in de gaten moet houden is dat er geen donkere plekken in de woonkamer ontstaan. Heb je op sommige plekken geen elektriciteit, zet er dan een leuke (geur)kaars neer.

5. Open haard

Niet iedereen heeft het, maar een mooie, grote open haard is toch het ultieme gevoel van knusheid in de winter? Je kunt ook een sierhaard kopen, maar toch kan er niets tegen een echte op.