Woonaccessoires, de puntjes op de i

Na een verhuizing of een restyling van je huis wordt het leukste klusje normaal gsproken bewaard tot het einde: het aankleden  met woonaccessoires. Soms krijg ik het ook zomaar in mijn bol dat ik opeens een andere themakleur wil. Of ik krijg plotseling nesteldrang en wil dan meer zachte stofjes en kleedjes. In dit stuk laat ik je zien wat je zelf kunt doen om je huis te (her)decoreren met de leuke, trendy woonaccessoires.

Kleuren

Allereerst is het belangrijk dat je van tevoren weet welke richting je in wilt. Houd je van felle kleuren, natuurtinten, donker of licht? Wat wil je uitstralen? Denk hierbij aan rust, gezelligheid, koninklijk of minimalistisch. Hierbij kies je een kleur uit. Het mooiste effect krijg je, van welke stijl je ook houdt, wanneer je kiest voor een neutrale basistint. Die basistint kan verschillende ‘kleuren bevatten’. Denk bijvoorbeeld aan een staaltje bij een bouwmarkt. Dit kan bijvoorbeeld wit, grijs, zwart zijn, wit, gebroken wit, beige of beige, bruin, donkerrood. Bij deze neutrale kleur kan je een themakleur kiezen. Wat zo fijn is aan deze manier van werken, is dat wanneer je je huis een compleet andere look wilt geven, je enkel de themakleur hoeft aan te passen. Een themakleur mag zo fel zijn als je zelf wilt. Denk aan knalroze, turquoise of oranje, alles mag. Let er wel op dat het wel past bij de basiskleur. De basiskleur(en) mogen op een of meerdere muren. Probeer ook je grote meubels, zoals je banken en stoelen, zoveel mogelijk aan te passen aan deze basiskleur. Houd ook de vloer zo neutraal mogelijk en gebruik geen drukke partronen die soms bijvoorbeeld in laminaat zitten. Je kunt anders weinig kanten op met je accessoires en meubels. Nu kan je beginnen met het aankleden van je woonkamer met woonaccessoires.

Materialen en structuren

Veel kussens (in de basiskleuren en de themakleur) met verschillende structuren zijn helemaal hip. Leef je uit en gooi je bank ermee vol. Een groot, lekker zacht kleed bij de zithoek straalt gezelligheid uit en is ook nog lekker warm voor je voetjes. Heb je een hond, dan zal je hem daar ook een groot plezier mee doen. Een tipje voor mensen die graag een op maat gemaakt kleed willen van goede kwaliteit, maar niet teveel geld willen uitgeven: ga naar een tapijtenspecialist, bijvoorbeeld de CarpetRight, en loop door naar de reststoffen. Deze hangen aan de muur en gaan voor een prikkie weg. Als je de verkoper een beetje lief aankijkt, willen ze het zelfs nog voor je op maat snijden en eventueel omzoomen. Bij een harig kleed is omzomen soms niet eens nodig, omdat je de randen toch niet kunt zien. Verder is het leuk wanneer woonkamers niet voorspelbaar zijn. Kies dus niet voor één bepaalde stijl of materiaal, bijvoorbeeld modern of landelijk, maar probeer stijlen te mixen. Wees niet bang hiervoor, alles mag! Een moderne hoogglans tafel mag je gerust combineren met zachte, klassieke barokstoelen en een kroonluchter. Kijk goed rond en doe inspiratie op, maar vooral: DURF!