De eerste schooldag

De eerste schooldag

De eerste schooldag nadert en je bent als moeder misschien nog wel zenuwachtiger dan je kind. Zal hij het wel leuk gaan vinden? Past hij in de groep? Wil hij zijn moeder? Je moet je kind misschien wel voor het eerst toevertrouwen aan volslagen vreemden en dat is spannend. Deze stap is groot, want het loslaten van je kind gaat nu beginnen. Hij of zij gaat vriendjes krijgen en wil niet meer altijd bij zijn moeder zijn. Een beetje voorbereiding voor de eerste schooldag kan echter geen kwaad. Voor je kind niet en voor jou niet!

Wendagen

Veel basisscholen hebben de ‘wendagen’ ingevoerd. Dit zijn dagen dat je kind en jij als moeder kunnen wennen aan de school. Ook niet onbelangrijk is dat er kennis kan worden gemaakt met de leraren en leraressen. Het geeft toch een fijner gevoel als je weet waar je kind terecht komt. De wendagen bestaan meestal uit vijf dagdelen, waarop ook het gebouw kan worden verkend. Je kindje kan wennen aan de juf, de kindjes en het algehele reilen en zeilen op school. De tijd dat je als ouder in de klas mag blijven wordt steeds meer verkort, zodat je kind er langzaam aan kan wennen dat hij alleen in de klas zit. Als je weggaat, doe dat dan zo snel mogelijk. Een langdradig afscheid is niet goed voor je kind en misschien ook lastiger voor jou. Ga weg alsof het niets voorstelt, dan zal je kind dat ook sneller zo ervaren. Laat hem wel achter in de wetenschap dat je hem weer op komt halen en dat hij altijd naar huis mag als het echt niet meer gaat.

Basisschool

Normaal gesproken gaat je kindje voor het eerste naar school wanneer hij of zij 4 jaar is. Dit is geen harde eis, want in Nederland ben je op je vijfde levensjaar pas leerplichtig. Er is wel het één en ander veranderd in ongeveer 30 jaar tijd. Kinderen gingen tot het jaar 1986 naar de kleuterschool. Hier moesten zij twee jaar naar toe, waarna ze naar de zogeheten lagere school gingen. Wat nu in principe groep 3 heet, was vroeger de eerste klas. In de eerste klas (en nu groep 3) leerden kinderen lezen en schrijven. Hedendaags zijn de kleuterschool en de lagere school verenigd en wordt het de ‘basisschool’ genoemd. De komst van de computer heeft ook het basisonderwijs digitaal getransformeerd. Ouders kunnen kiezen om hun kind een typecursus te laten volgen en sommige scholen bieden dit ook aan. Toch is het nog niet geïntegreerd in het onderwijs en is een typecursus niet verplicht gesteld. Vreemd eigenlijk, want in het werkende leven is het toetsenbord niet meer weg te denken. Een goede houding achter de computer, rustig, blind leren typen en om kunnen gaan met internet zouden eigenlijk in het basis lespakket moeten worden opgenomen als je het mij vraagt.