Vliegen tijdens je zwangerschap

Ook tijdens je zwangerschap wil je er wel eens uit voor een welverdiende vakantie. Dit is geen probleem, maar neem geen onnodige risico´s.

Regels

Het tweede trimester van je zwangerschap is de veiligste periode voor een vliegreis. Tot de 31ste week mag je nog gezellig mee van de meeste vliegmaatschappijen. Let er wel op dat je niet na 31 weken terug vliegt!
Maar dit zijn richtlijnen elke maatschappij heeft zo zijn eigen regels. Dus ga je vliegen check dan altijd de website van de vliegmaatschappij of vraag het na bij het reisbureau. Het zou een grote teleurstelling zijn als je welverdiende reis niet door zou kunnen gaan.

Zwangerschapsverklaring

Wat de meeste vliegmaatschappijen wel willen hebben is een zwangerschapsverklaring. Hier geeft de dokter of verloskundige aan hoe lang je zwanger bent. Vergeet deze verklaring dus niet op te vragen. Als je dan toch daar bent kun je meteen vragen of de dokter of verloskundige nog advies voor je heeft, zij kent de situatie toch het beste.

Goede zitplek

Zorg dat je een goed plekje kunt bemachtigen in het vliegtuig. Het beste is een plek aan het gangpad. Je hebt dan lekker wat extra beenruimte en kunt gemakkelijk een stukje lopen zonder steeds over iedereen heen te moeten kruipen. Lopen is goed tijdens de zwangerschap om trombosevorming in de bloedvaten tegen te gaan. Ook kleine oefeningen in je stoel is goed, want zwangere vrouwen hebben een verhoogde risico hiervoor. Trombose vorming in de bloedvaten wordt ook wel diep/veneuze trombose genoemd.

Kosmische straling

In een vliegtuig is er veel meer sterkere kosmische straling waaraan je wordt blootgesteld als op de grond. Als je hier langdurig aan wordt blootgesteld wordt kan dit de kans op een miskraam vergroten. Voor stewardessen zijn er daarom speciale regels opgesteld. Voor jou als passagier is het geen probleem, is eerder uit onderzoek gebleken.

Dus wil jij nog even lekker genieten van een vakantie, zeggen wij een geniet ervan en een veilige vlucht!