Zwangerschapskwaaltjes

Iedere zwangere vrouw heeft er last van: zwangerschapskwaaltjes. Sommige zwangerschapskwaaltjes zijn voor sommige vrouwen zo gênant dat er niet over wordt gepraat. In een notendop: zwangere vrouwen dijen op bepaalde plekken enorm uit, je kunt last krijgen van verstoppingen, je kunt misschien je plas niet ophouden en aambeien en jeuk op vreemde plaatsen zijn ook veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Hier beschrijven we alle kwaaltjes waar zwangere vrouwen tegenaan kunnen lopen.

Aambeien

Rond de anus zitten adertjes. Deze adertjes kunnen op gaan zwellen en dat zijn aambeien. Het is niet zo dat bijna alle vrouwen last krijgen van aambeien, maar het kan voorkomen dat de zwangerschap dit zwangerschapskwaaltje veroorzaakt. En dat is alles behalve prettig. Aambeien kunnen jeuk en pijn veroorzaken. Bovendien kan het zijn dat je hierdoor moeite krijg met het naar de wc gaan. Wat je kunt doen is meer vezelrijk voedsel eten. Ook meer bewegen helpt bij de stoelgang. Helpen deze oplossingen niet, dan kun je bij de apotheek of drogisterij een ijskompres kopen. Dit houd je tegen de aambeien en hierdoor wordt de pijn wat verzacht. Ook zijn er zalfjes, zoals Curanol tegen aambeien op de markt. Die zalfjes kunnen de aambeien zelfs bestrijden door de bloedvaatjes rond je anus soepeler en sterker te maken.

Schimmelinfecties

Tijdens je zwangerschap is het niet vreemd dat je last krijgt van meer witte afscheiding. Wanneer het echter branderig aanvoelt, gaat jeuken of zelfs pijnlijk is dan is de kans groot dat je een schimmelinfectie hebt. De kleur van de afscheiding is dan ook niet wit meer, maar bruin- of groenachtig. Je hoeft je hier echt niet voor te schamen, want het komt heel erg veel voor bij zwangere vrouwen. Schimmelinfecties worden namelijk veroorzaakt door de veranderde zuurtegraad van de vagina. Je huisarts kan dan een speciale crème of tabletten voorschrijven en je vervelende zwangerschapskwaaltje zal snel verdwijnen.

Jeuk op vreemde plekken

Vooral aan het begin van de zwangerschap krijgen de meeste vrouwen jeuk aan hun borsten. Naarmate de zwangerschap vordert gaat deze jeuk zich meestal verplaatsten naar plekken waarvan je misschien niet eens wist dat je jeuk kon hebben. Het kan zo heftig worden dat je er helemaal gek van wordt. Wat je dan kunt doen is mentholpoeder op de jeukende plekken doen. Mentholpoeder geeft namelijk verkoeling. Als dat niet helpt kun je ook eens proberen in een koud bad te gaan liggen of een bubbelbad. Dit geeft namelijk ook een goede verkoeling tegen de jeuk.

Verstoppingen

Het kan zijn dat tijdens je zwangerschap problemen ondervindt met je stoelgang. Dit is niet zo’n gek zwangerschapskwaaltje, want je darmen werken dan namelijk langzamer. Je kunt het beste de laxeermiddelen aan de kant zetten en je richten op je voeding. Eet veel vezels, zoals groente, fruit en volkorenbrood. Ook regelmatig bewegen is belangrijk, net als voldoende drinken.

Broek plassen

Vrouwen met kinderen kunnen het beamen: in je broek plassen is in principe, ook al voelt dat niet zo, de normaalste zaak van de wereld tijdens de laatste maanden van je zwangerschap. Lachen, hoesten of niezen kan het ongelukje al veroorzaken. Sommige baby’s liggen in een positie dat het druk uitoefent op de blaas. Progesteron (een hormoon dat je spieren laat ontspannen) komt vrij, waardoor er niet veel meer hoeft te gebeuren voordat je in je broek plast. Wat kun je tegen dit hele vervelende zwangerschapskwaaltje doen? Je kunt je bekkenbodemspieren trainen en deze sterker maken. Dit zijn de blaasspieren. Je kunt dit doen door deze spieren aan te spannen en weer te ontspannen (het zijn de spieren die je je plas op laten houden).

Lekkende borsten

Ook voordat je kindje is geboren kun je al last krijgen van lekkende borsten. Vooral in de laatste maanden kan het zijn dat je borsten gaan lekken, wat heel erg vervelend kan zijn. Je wilt het liefst in de grond zakken als je borsten plotseling gaan lekken op een feestje of tijdens een vergadering. Wat je kunt doen om lekkende borsten te verhullen is je bh vullen met grote wattenschijfjes. Dit houdt de melk tegen om zijn weg door je blouseje heen te vinden.

Zin in seks

Je zin in seks kan positief, maar ook negatief veranderen. Veel vrouwen transformeren tijdens de zwangerschap tot een ware seksgodin. Dit is een zwangerschapskwaaltje waar je je niet echt voor hoeft te schamen en waar ook je partner nog een graadje van mee kan pikken. Deze verandering heeft te maken met de productie van de vele hormonen. De vagina is extra doorbloed en veel vrouwen denken maar aan één ding.. Aan de andere kant kan het ook zijn dat je juist niet aan seks kunt denken wanneer je zwanger bent. Helaas pindakaas voor de partner.