Tip: zo bestrijd je effectief fruitvliegjes

Tip: zo bestrijd je effectief fruitvliegjes

Elk jaar zien we ze wel weer terugkomen: de fruitvliegjes. Laat je niet foppen door hun kleine lijfjes, want ze zijn lastig te bestrijden en o zo irritant. Hun favoriete hangplek is de vuilnisbak of/en de keuken. Ze zijn een kei in voorplanten en voor je het weet zit je met een plaag fruitvliegjes te kijken. Als je het niet methodisch aanpakt dan kun je ze bestrijden totdat je een ons weegt, maar ze zullen je die zomer nooit meer met rust laten.

Het fruitvliegje

Het fruitvliegje leeft slechts twee weken, is heel klein en komt tevoorschijn in de zomermaanden. Het kleine beestje plant zich als een razende voort, waardoor de populatie fruitvliegjes in no-time is verdubbeld. Het beestje komt af op rottende gistcellen die je onder anderen op rot fruit aantreft.

Van buiten naar binnen

Zo heb je nergens last van en zo heb je een keuken vol met vliegjes. Maar waar komen ze toch vandaan? Fruitvliegjes gaan op de geur van fruit af en weten een weg naar binnen te vinden door kleine kiertjes. Ze zijn niet zo groot, dus een weg naar binnen hebben ze als snel gevonden. Het is dus van belang dat je rottend fruit direct weggooit. Een bruine banaan is het paradijs voor een fruitvliegje en ze leggen hier dan ook graag hun eitjes op. Zodra de eitjes uit komen kunnen de baby’s naar hartenlust eten.

Voorzorgsmaatregelen

Naast het snel weggooien van rot fruit moet je fruit afdekken met plastic of iets dergelijks. Ook de afvalbak moet regelmatig verschoond worden en dien je goed af te sluiten. Voedsel kun je het beste buiten in de groenbak weggooien. Kleine voedselrestjes zijn voor een fruitvliegje bergen eten waar ze maanden mee vooruit kunnen. Laat de afwas dus niet te lang staan, evenals bier en wijn die vol met gistcellen zitten.

Bestrijdingsmiddelen

Als je al een leger fruitvliegjes hebt die onbezorgd door je keuken of woonkamer vliegen, dan moet je even wat anders te werk gaan. Nu moet je ze bestrijden en is het voorkomen van een plaag te laat. Wat het beste werkt is het maken van een val. Je hebt hiervoor een bakje nodig waar je plastic overheen spant. Alvorens vul je het bakje met het favoriete maaltje van een fruitvliegje, zoals een overrijpe appel, wijn of bier. Vervolgens prik je gaatjes in het plastic. Nu is het afwachten geblazen, maar dat zal niet lang duren. Fruitvliegjes zullen een moord doen om zo snel mogelijk bij het maaltje komen en vinden al snel de weg naar binnen. Helaas voor het vliegje zal het een one-way-ticket zijn, want de weg naar buiten is als tasten in de duisternis. De geur die hen naar binnen leidde zal er niet zijn om ze naar buiten te leiden. Dit zal dus hun laatste avondmaal zijn. Het is van belang om ook de keuken goed schoon te maken en te houden. Daarbij is chloor onmisbaar. Succes!